Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom izražava “duboko nezadovoljstvo” zbog izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u sjedištu UN u Njujorku ,prilikom otvaranja izložbe “Јasenovac – pravo na nezaborav”.

U noti se navodi da su “izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Јasenovca u dnevnopolitičke svrhe”.

“Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Republici Hrvatskoj i njenim zvaničnicima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stanovišta Republike Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusedskih odnosa”, navodi se u noti, koju je prenio N1.

Ivica Dačić je na otvaranju izložbe rekao da se strahote u Јasenovcu ne smiju zaboraviti i da on mora ostati jedan od najznačajnijih simbola stradanja Srba, Јevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija, simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja.

Šef srpske diplomatije je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Јasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve.

“Isto tako kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince”, rekao je Dačić.

Izvor: SRNA/RTRS