Na izbor novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH i njegovih zamjenika još će se pričekati, iako je konkursna procedura sprovedena I zatvorena. Prema navodima iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH neophodno je da se izvrši usklađivanje internih propisa sa izvještajima evropske Misije stručne procjene u pogledu drugačijeg načina intervjua sa prijavljenim kandidatima.

Koliko će potrajati usklađivanje dokumenata i pravilnika na osnovu kojih VSTS vrši proceduru intervjua sa prijavljenim kandidatima za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH i njegovih troje zamjenika nema preciznih naznaka.

U svakom slučaju, ti propisi se moraju prilagoditi preporukama “Pir rivjua” odnosno Misije stručne procjene što neminovno prolongira izbor nosilaca najviših tužilačkih funkcija, potvrdila je zamjenica predsjednika VSTS-a Ružica Јukić.

Uz naglasak da za glavnog tužioca BiH treba izabrati sposobnu osobu koja nije podložna korupciji, podmetanju ili namještanju nekih postupaka, Јukićeva ističe još jedan problem pri izboru glavnog tužioca – apelaciju koju je Ustavnom sudu BiH podnio suspendovani bivši glavni tužilac Goran Salihović.

Ako sud uvaži njegovu apelaciju, to bi znatno iskomplikovalo cijelu situaciju sa izborom novog glavnog tužioca, konstatuje Јukićeva.

Dok se nastavlja grčevita borba i snažno lobiranje za jednu od najuticajnih pozicija u BiH za koju je konkurisalo 13 kandidata, a za troje zamjenika čak 17 kandidata, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić konstatuje da teški odnosi unutar Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta prate izbor čelnih ljudi u toj instituciji, u kojoj su SDA i međunarodna zajednica imali jak uticaj.

Izbor i četvrtog po redu glavnog tužioca od osnivanja TBiH oktobra 2003. godine jednako prate kontroverze kao što su pratile i mandate trojice prethodnika. Nijedan od njih svoj mandat nije završio u predviđenom šestogodišnjem periodu.

Marinko Јurčević odstupio je pod pritiskom bivšeg zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, Milorad Barašin, zbog medijskog linča i navodne veze sa međunarodnim trgovcima oružjem, a Goran Salihović zbog opstrukcija veoma bitnih krivičnih istraga.

RTRS