Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da je SDS Istočnog Sarajeva, kandidaturom Mirka Šarovića za člana Predsjedništva BiH, potvrdio svoju opredijeljenost da nastavi sa politikom jačanja i unitarizacije BiH, koju su u protekle tri godine sprovodili u koaliciji sa SDA i Bakirom Izetbegovićem.

“Ključni motiv kandidovanja Šarovića jeste računica da će za najboljeg Bakirovog ministra glasati Bošnjaci u Republici Srpskoj. Sličnu računicu ima i Željko Komšić u Federaciji BiH. Ako bi, kojim slučajem, njih dvojica bili izabrani, bio bi to prvi put od Dejtona do danas da su sva tri člana Predsjedništva BiH izabrana glasovima Bošnjaka”, upozorio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je dodao da bi izbor Šarovića i Komšića u Predsjedništvo BiH predstavljao ispunjenje jednog od ključnih ciljeva Alije Izetbegovića o majorizaciji Srba i Hrvata, kao dva konstitutivna naroda u BiH.

“Uvjeren sam da će Srbi u Republici Srpskoj prepoznati ovu opasnu političku podvalu i da se na izborima u oktobru neće pridružiti Bošnjacima koji bi glasali za Šarovića ili nekog sličnog kandidata takozvanog Saveza za promjene”, naglasio je Košarac.

Košarac ističe da su politički ciljevi SNSD-a potpuno suprotni i okrenuti ka jačanju Republike Srpske i njenih institucija.

“Naš kandidat za člana Predsjedništva BiH biće izabran glasovima Srba iz Republike Srpske i imaće tu vrstu legitimiteta i obaveze da poštuje volju onih koji su ga izabrali. A volja ogromne većine srpskih birača jeste očuvanje i jačanje Republike Srpske i njenih institucija. U tome je suštinska razlika između nas i onih koji kandiduju Šarovića”, zaključio je Košarac.

Savez za promjene nastupiće zajedno na predstojećim izborima što znači da će SDS-u pripasti kandidatura za jednu od dvije ključne funkcije, a u Regionalnom odboru SDS-a Sarajevsko-romanijske regije juče su predložili da SDS izabere funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Јednoglasan zaključak Regionalnog odbora SDS-a iz Izborne jedinice osam je da SDS povuče prvi potez, da se opredijeli za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH, a mi predlažemo da to bude Mirko Šarović”, izjavio je potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica.

Izvor: SRNA/RTRS