Lopatica je plosnata kost ramenog obruča u obliku trokuta. Pričvršćena je na stražnju stranu prsnog koša. Postoji više mogućih uzroka za bol u lopatici ili oko nje. Ponekad bol nije razlog za zabrinutost, a ponekad ukazuje na ozbiljne probleme ili čak rak pluća.

Bol između lopatica najčešće se pripisuje lošem položaju pri spavanju ili dugotrajnom nepovoljnom položaju tijela i umoru. Taj se problem rješava konzervativnim metodama, u glavnini masažama i adekvatnim vježbama.

No, ako se bol između lopatica često zanemaruje i ne tretira, vremenom može uzrokovati ozbiljne posljedice na lokomotorni sistem u području vratne i prsne kičme.

Kada se bol pojavi i nakon odmora nestane, stanje nije toliko alarmantno, međutim kada bolovi učestaju, treba reagirati. Da biste lakše uklonili bol između lopatica potrebno je u prvom redu definirati uzrok.

Često uzrok boli nije lociran u području između lopatica, on je posljedica lošeg držanja u području prsnog koša, vrata, ramena ili se javlja kao referentna bol koja proizlazi iz poremećaja ili ozljede dijela tijela koji nemaju direktne veze s leđima.

 Loše držanje

Loša postura (držanje tijela) najčešći je uzrok pojave boli između lopatica. „Grba“, savijena leđa u prsnom dijelu kičme, bilo da sjedite ili stojite, stvara nenormalan pritisak na mišiće vrata i gornjeg dijela leđa.

Glava je u tom slučaju najčešće u prednjem nepravilnom položaju što dodatno opterećuje okolno mišićje. Kad je glava uspravno, mišići održavaju stabilnost i stvara se manje napora.

Bol između lopatica javlja se jer su mišići umorni, iritirani, upaljeni i pretjerano istegnuti. Zato se tokom dana treba ispravljati i steći naviku pravilnog držanja bilo pri sjedenju ili stajanju.

Pravilno držanje u kombinaciji s vježbama za jačanje mišića između lopatica te istezanje prsnih mišića ubrzo bi trebalo dati dobre i pozitivne rezultate.

Šta, međutim, raditi kad je zbog lošeg držanja bol između lopatica duže prisutna? U tom slučaju mogu pomoći:

1. Masaže. Cilj je smanjenje napetosti u mišićima i poticanje cirkulacije. Masaža je fokusirana na opuštanje prsnih mišića, mišića trapeza, vratnog mišićja i mišiće gornjeg dijela tijela, ali moraju biti obuhvaćeni i ostali mišići leđa.

2. Toplina. Grijanje područja vrata i gornjeg dijela leđa je vrlo jednostavan tretman kojim možete sami opustiti mišiće leđa.

3. Istezanje mišića između lopatica. Bilo bi dobro prakticirati istezanje kada su mišići topli i zagrijani.

4. Manje stresa. Nesvjesna reakcija tijela pri stresu je dizanje ramena i zatvaranje ramena prema naprijed, odnosno kifotično loše držanje. Zato, smanjite stres i kontrolirajte svoje držanje tijela!

5. Mobilnost torakalnog dijela kičme: Ovo je važno preventivno djelovanje kad je u pitanju bol između lopatica, pa se preporučuje raditi vježbe za mobilnost toraksa i torakalne kičme. U vezi sa svim vježbama treba tražiti pomoć i objašnjenje fizijatra ili fizioterapeuta.

Hernija diska

Disk je struktura ispunjena sinovijalnom tekućinom koja je poput gela, nalazi se između pršljnova i osnovna funkcija mu je amortizacija kičme. Pri prekomjernom ili dugotrajnom pritisku ona se može oštetiti, čak i do te mjere da pukne.

Ako se to dogodi u području cervikalnog dijela kičme, javlja se bol između lopatica i bol pri pokretima ruku. Hernija u torakalnom dijelu kičme događa se, doduše, vrlo rijetko zbog slabije mobilnosti tog dijela kičme. Naime, u grudnom košu se nalaze vitalni organi i osnovna uloga njegova zajedno s grudnim dijelom kičme je upravo njihova zaštita.

Cervikalna spinalna stenoza

Spinalna stenoza je nenormalno suženje kičmenog kanala. Može se pojaviti u bilo kojem dijelu kičme, a najčešće u cervikalnom (vratnom) i lumbalnom dijelu. Simptomi su trnci i bol koja se širi od vrata, pa među lopatice i u ruke.

Ako se suženje pogorša može postati opasno jer pritišće živce. Kad se stanje pojavljuje u području vrata, bol se osjeća ispod vrata i lopatica. Lakši slučajevi se mogu riješiti kineziterapijom, dok teži zahtijevaju hirurški zahvat.

Cervikalna spondiloza

Cervikalna spondiloza je degeneracija vratnih pršljenova ili diskova između njih. Na pršljenovima nastaju koštane izrasline, često popraćene degeneracijom diskova.

Zbog degeneracije dolazi do pritiska na živac što uzrokuje bol u području vrata i između lopatica. Vrat postaje ukočen, a živci u području vrata su pod stalnim, abnormalnim pritiskom.

 Osteoartritis

Osteoartritis je vrlo lako zamijeniti sa spondilozom zbog sličnosti simptoma, a često se javljaju i istovremeno. Osteoartritis je hronična bolest zglobova obilježena degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti što uzrokuje bol i ukočenost.

Kod osteoartritisa izvor problema je u samom području između lopatica i bol je uglavnom jača ujutro ili kasno navečer kao posljedica pojačanog opterećenja tokom dana. Bol je u početku lokalizirana u području kičme pa se kasnije širi.

 Upala u području dijafragme

Dijafragma je veliki mišić koji pomaže pri disanju. Ona se kreće gore dolje u skladu sa širenjem i skupljanjem prsnog koša/pluća pri disanju. Participiranje u disanju imaju i mišići gornjeg dijela leđa.

Ako je jedan od spomenutih mišića preopterećen, odnosno opterećenje je veće nego što to fizionomija tijela zahtijeva, mišić postane bolan. Zbog istegnutih i slabih mišića leđa najčešće je dijafragma ta koja podnosi veće opterećenje, a referentna bol se javlja između lopatica.

 Prijeteći srčani udar

Pri srčanom udaru bol se prvo javlja u prsima, zatim se prenosi na rame, ruku i gornji dio leđa odakle se širi između lopatica. Bol između lopatica nije jedan od osnovnih simptoma srčanog udara, no javlja se u nekim slučajevima.

Šećerna bolest

Kod dijabetesa česta je pojava bol u gornjem dijelu trbuha, jer dijabetes često uzrokuje stvaranje žučnih kamenaca ili upalu žučnog mjehura te kolike u želucu. Žarište te boli referentno se mogu prenijeti između lopatica, a javlja se uglavnom u isto doba dana, nakon jela ili nakon teških jela te nestaje nakon nekoliko sati.

Od svih uzroka boli između lopatica najčešće je loše držanje, ali naravno uvijek postoji mogućnost da je uzrok i nešto drugo. Kada se pojava boli počne češće događati, potrebno je pravovremeno reagirati koristeći konzervativne metode.

 Kako najefikasnije ublažiti bol

1. Obratite pažnju na položaj ruku i ramena – odmorite. Pokušajte prestati raditi nešto što opterećuje vaša ramena da bi im omogućili odmor. Pomozite sebi zavojima kojima možete poduprijeti ruku.

2. Pažljivo se istežite. Radite jednostavne vježbe istezanja kako bi opustili mišiće ramena i ublažili osjećaj boli.

3. Primijenite led ili tople obloge na bolno mjesto. U slučaju upale zbog istegnuća mekih tkiva, kao što su mišići, primjenjuje se led. Zagrijani jastučići za ramena također mogu poboljšati cirkulaciju, što će ubrzati oporavak i olakšati bol.

4. Lijekovi. Liječnik će vam obično dati recept za nesteroidne protuupalne lijekove (npr. ibuprofen). Mogu vam dati i steroidne injekcije.

Uvijek se obratite svom liječniku ako drugi simptomi poput mučnine, poteškoća pri disanju ili boli u prsima potraju. Obratite pažnju na druge simptome, jer će to olakšati dijagnozu.

 

Šta još može da boli između i oko lopatica

1. Žučni napad.

2. Srčani udar.

3. Povećana slezena (kod infektivne mononukleoze, leukemije, limfoma ili ciroze jetre).

4. Razvoj bolesti jetre. Bakterijska infekcija jetre, rak i druge bolesti jetre mogu uzrokovati bol u lopatici. Bol iz jetre putuje do ramena ako se bolesti ne tretiraju pravovremeno. (Slično vrijedi i za gušteraču.)

5. Rak dojke.

6. Rak pluća. Maligni tumor koji raste na vrhu pluća može uzrokovati stalnu bol u lopatici.

7. Prehlada i gripa.