Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, službeno su od početka sezonske gripe prijavljene 12.864 oboljele osobe, iako je njihov stvarni broj veći.

No, osim ovog virusa, registriran je i virus tip A, odnosno svinjska gripa. Podtipovi virusa A su H1N1 (svinjska gripa) i H3N2 (ptičija gripa).

Respiratorne infekcije

– U uzorcima testiranim u Kliničkom mikrobiološkom laboratoriju UKC-a Sarajevo detektirani su virus gripe tip B i virus gripe tip A – potvrdili su i u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Na području Tuzlanskog kantona situacija s gripom je pod kontrolom i nisu zabilježeni slučajevi zaraze tim virusom. Prema riječima dr. Blaška Topalovića iz Zavoda za javno zdravstvo TK, situacija s gripom prati se od 40. sedmice prošle do 20. sedmice ove godine.

– U dosadašnjem periodu imamo registrirana 2.683 slučaja slična gripi ili 167 slučajeva sedmično, odnosno imamo zabilježene 11.683 akutne respiratorne infekcije ili 730 slučajeva sedmično – kazao je Topalović.

Prema podacima iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, na području Livanjskog kantona evidentirano je pedesetak slučajeva oboljelih od gripe, dok ih je dvostruko više evidentirano koji imaju određene respiratorne probleme.

Zabranjene posjete

– Broj oboljelih sigurno je veći, jer mnogi bolest prebole kod kuće. Podaci o broju oboljelih odnose sa na period od početka decembra 2017. godine – kazala je direktorica Zavoda dr. Diana Mamić.

Zbog gripe je u toku i zabrana posjeta bolesnicima u Kantonalnoj bolnici u Livnu.

U Prijedoru, prema riječima epidemiologa Milice Otković, načelnice Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, do sada nije registriran nijedan slučaj gripe. Ni na području Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice nisu registrirani oboljeli od gripe.

U HNK evidentirano 25 slučajeva

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNK, u tom kantonu od sredine oktobra 2017. godine, od kada se prati kretanje oboljelih od gripe, do danas evidentirano je 25 oboljelih pacijenata, od čega su 24 slučaja zabilježena u Mostaru i tek jedan u Čitluku. Također, isti podaci pokazuju da je u tom periodu u HNK registrirano 1.645 slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripi.

Avaz