Prvi smrtni slučaj u 2018. godini od virusa H1N1 – svinjskog gripa, zabeležen je u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), potvrđeno je iz ove zdravstvene ustanove, a reč je o starijem muškarcu čiji su inicijali V. L.

Kako je kazao predsednik Tima za sprečavanje gripa u Kantonalnoj bolnici Zenica Ernad Drljević, reč je o pacijentu starije životne dobi koji je već ranije imao određene simptome gripa, te mu je svinjski grip, kako je rekao Drljević, došao kao “pridruženi grip”.

– Bolest, odnosno viroza je ustanovljena ranije, a mi to zovemo “pridružena gripa”. Pacijent je već ranije imao bolest koja je uzrokovala svinjski grip. Sad je trenutno aktuelna epidemija gripa, tzv. “plato grip”, te očekujemo da to traje sedam sedmica, do početka marta. Organizovali smo vakcinaciju i u gradu, ali i u domovima zdravlja – kazao je Drljević.

Prema njegovim rečima, u svim vakcinama, za sada je izostavljen samo jedan tip, influence B.

 

– Apelujemo na pacijente ukoliko znaju da imaju grip, da kupe masku pa da s njom idu lekaru, u apoteku ili u bolnicu. Isto tako bi bilo dobro da lekari to kažu pacijentima, odnosno da je poželjno da nose maske. Većina ovakvih informacija bi se trebala davati putem telefona, posebno prva tri dana gripa – istakao je on, te dodao da domovi zdravljaju trebaju organizovati telefonske službe koje će davati informcije.

Takođe je dodao kako se treba osposobiti apoteka gde će osoblje savetovati pacijente na koji način se boriti protiv gripa, te da su to sve stvari koje mogu uticati na smanjenje gripa, piše Radiosarajevo.