Prve isplate materinskog dodatka od 405 maraka mogle bi početi već početkom februara.

Sutra ističe mjesec dana od kada nezaposlene porodilje u RS imaju pravo na materinski dodatak od 405 KM mjesečno.

Obzirom da Javni fond za dječiju zaštitu još uvijek ne raspolaže brojem nezaposlenih porodilja koje su predale zahtjev za ostvarivanje prava na materinski dodatak u iznosu od 405 KM , u centrima za socijalni rad pokušali smo doznati koliko je zahtjeva podneseno.

Kako nam je saopšteno od 3. januara do danas  na području Banjaluke je predato 65 zahtjeva za materinski dodatak u iznosu od 405 KM, u Prijedoru 47, Bijeljini 40, Gradišci 23, Trebinju 20, Istočnom Novom Sarajevu 8.

Prve isplate materinskog dodatka od 405 maraka mogle bi početi već početkom februara.

Na samom početku isplate, odnosno početkom februara 2018. godine, može se desiti da se ne uspiju isplatiti naknade za januar, ali će sigurno do kraja februara biti obuhvaćene dvije isplate“, rekao je  početkom decembra u Tesliću direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović.

Podsjetimo ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da će za isplatu materinskog dodatka od 405 KM za nezaposlene majke u ovoj godini biti potrebno 16,5 miliona KM, kao i da će u narednoj godini ta sredstva biti znatno veća-32 miliona KM.

Kako do materinskog dodatka za nezaposlene porodilje?

Pravo na materinski dodatak od 405 KM ostvaruje nezaposlena majka čija su djeca rođena 1. decembra 2017. godine i poslije i to do navršene godine dana starosti, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci svako treće i naredno djete.

Pravo na dodatak može ostvariti i nezaposleni otac, odnosno staratelji ili usvojitelj, ukoliko majka nije živa, ako je dijete napustila ili je iz objektivnih razloga spriječena da brine od djetetu.

Kako su nam pojasnili u centrima za socijalni rad zahtjev za ostvarivanje ovog prava podnosi se u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta I tom prilikom je potrebno podnijti sljedeće dokumente: ovjerenu izjavu o članovima porodičnog domaćinstva-kućnu listu, fotokopije ličnih karti oba supružnika, izvode iz matične knjige rođenih novorođenčeta i ostale djece ukoliko ih u porodici ima.

Pravo na materinski dodatak može ostvariti majka pod uslovom:

• Da ima prebivalište u RS najmanje godinu dana prije rođenja djeteta

• Da je nezaposlena u period od 6 mjeseci prije rođenja djeteta

Pravio na materinski dodataka može ostavriti i majka koja je strani državljanin pod uslovom 

• Da ima stalni ili privremeni boravak u RS

• Da je nezaposlena u period od 6 mjeseci prije rođenja djeteta

• Da nije korisnik prava po istom osnovu u državi čiji je državljanin

Veš i pelene ispred zgrade Vlade RS!

Od svoje borbe ne odustaju ni majke čija su djeca rođena prije 1. decembra i ostaju pri svom zahtjevu da dodatak imaju sve majke čija djeca do ovog datuma nisu napunila godinu ili godinu i po starosti.

One su u nedelju peti put izašle na ulicu kako bi iskazale nezadovoljstvo novim Zakonom o dječjoj zaštiti. Nakon okupljanja u blizini zgrade Vlade RS-a u Banja Luci izvele su i simbolični performans. Na štriku od 30 metara okačile su komade odjeće svoje djece, simbolično pokazujući koliki su mjesečni troškovi jedne obitelji koja ima dijete. Okupljene majke su još jednom pozvale premijerku na sastanak i najavile da će Ustavnom sudu RS-a predati zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o dječjoj zaštiti.

U prethodnom razdoblju poslale su sedam zahtjeva za sastanak sa premijerkom RS-a Željkom Cvijanović i ni jedan nije urodio plodom.

BUKA