Kod pacijenata koji su preboljeli grip izgledi da nakon toga dobiju srčani udar veći su čak šest puta, rezultati su istraživanja. Rizik od srčanog udara posebno je izražen kod osoba u trećem životnom dobu.

“Istraživanja su značajna jer upućuju na važnost vakcinacije, zbog dokazane povezanosti između influence i akutnog infarkta miokarda”, rekao je glavni autor studije Džef Kvong, naučnik Instituta za kliničke komparativne nauke i javno zdravlje iz Ontarija u SAD.

Studiju je, u saradnji sa kolegama, sproveo na gotovo 20.000 pacijenata iz Ontarija, kod kojih je u laboratoriji potvrđena infekcija gripom u razdoblju od 2009. do 2014. godine.

Opasnost od obolijevanja najveća je u prvoj nedjelji nakon infekcije, naročito kada je riječ o osobama u trećem životnom dobu, kao i kod pacijenata koji su već imali srčani udar. I ostali virusi, koji izazivaju respiratorne bolesti, mogu rezultirati opasnošću od infarkta miokarda, ali ne u tolikoj mjeri kao nakon prebolovanog gripa.

Ranije studije dovodile su u vezu grip, srčana oboljenja i smrtni ishod.

“Učestalost srčanih udara najviša je zimi”, podsjetio je Kvong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala, i da oštećuju krvne sudove, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Kvong je pozvao na “donošenje međunarodnih smjernica čija svrha je vakcinacija protiv gripa svih osoba koje spadaju u rizičnu grupu, od mogućeg srčanog udara”.

On je pozvao i sve osobe iz pomenute grupe da preduzmu mjere opreza i spriječe razvoj respiratornih infekcija, naročito gripa, pritom vodeći računa o redovnom pranju ruku, kao i o vakcinaciji.

Izvor: B92