Da li je formiranje i obuka paravojnih jedinica u BiH mit ili stvarnost, da li građani imaju razlog da se plaše i koje su najveće prijetnje po bezbjednost u BiH- na ova pitanja u emisiji Ukrštenica odgovarali su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Ima li ili nema paravojnih formacija, kakva je bila uloga organizacije Srbska čast u danu kada je obilježavan Dan Republike Srpske? Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, ostaje pri svojim tvrdnjama.

– To je pokušaj pravljenja određene formacija od lica koja dolaze iz kriminalnog miljea. Demanti MUP-a Republike Srpske da se ona ne nalaze na Interpolovoj potjernici ne znači ništa, jer ne mora svaki kriminalac biti na toj potjernici – tvrdi Mektić.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske je ponovio da su svi učesnici svečanog defilea na obilježavanju Dana Republike bili detaljno provjeravani, te da zbog toga organizacija Srbska čast nije bila zvanični dio obilježavanja. Poručio je da je ovo “propala priča”, te ponovio da građanima niko ne može zabraniti da hodaju centrom grada.

Lukač i Mektić u emisiji Ukrštenica (Foto: RTRS)

Lukač i Mektić u emisiji Ukrštenica (Foto: RTRS)

– Mogu da garantujem da nema nikakve paravojne organizacije u Republici Srpskoj, niti formiranja bilo kakve paravojne formacije. MUP Republike Srpske to neće dozvoliti ni Srbskoj časti, niti bilo kojoj organizaciji koja bi nanijela štetu Srpskoj i njenim građanima – rekao je Lukač.

Lukač je rekao da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj na zadovoljavajućem nivou, ali da su zbog nestabilnosti u cijeloj Evropi i pripadnika radikalnih pokreta, nadležne institucije svakodnevno na oprezu. S druge strane, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da opšte sigurnosti u BiH, nema jer je prisutna ratno-huškačka retorika.

Pogledajte komplet TV emisiju “Ukrštenica”:

RTRS