Poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna Bajramović /SDP/ uputila je inicijativu u obliku prijedloga da se na sljedećoj sjednici raspravlja o promjeni odluke o imenovanju Osnovne škole “Mustafa Busuladžić”.

Bajramovićeva je podsjetila na medijsko izvještavanje o stavu predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić koja je u više navrata rekla da je SBB pogriješio kada je glasao da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u “Mustafa Busuladžić”.

“Nadam se da će poslanici iskoristiti priliku da uklone sramotu koja je nanijeta Skupštini Kantona Sarajevo zbog imenovanja škole”, rekla je Srna-Bajramović nakon čega je zamolila da se poslanici izjasne o uvođenju tačke na sljedećoj sjednici.

Poslanik iz SDA Safet Mešanović rekao je da imenovanje škole nije sramota, dok je Babićeva, nakon što je rekla da će poslanici o inicijativi glasati kasnije, naglasila da je njeno istupanje u medijima podstaknuto ličnim osjećajem sramote, prenosi portal “Kliks”.

Kritičari ističu da je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma.

Ubijen je bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.

Takođe, priča je aktuelizovana nakon protestne note Izraela koja je upućena Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Izvor: SRNA/RTRS