Kod suseda se ne zna ko pije, a ko plaća!

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske je povodom poziva Kolinde Grabar Kitarović Aleksandru Vučiću da poseti tu zemlju poručilo da nije vreme za posetu i optužilo Srbiju da narušava napore Zagreba za poboljšanje odnosa:

– Nažalost, istrajnosti hrvatske strane u rešavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa ne pridonose postupci srpske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. januara 2018. godine u UN. Vlada Hrvatske je reagovala vrlo čvrsto na takve postupke srpske strane i retoriku visokih zvaničnika Srbije. U toj perspektivi gledamo i procenu pravog trenutka za susrete visokih zvaničnika – navodi se u saopštenju.

Da podsetimo, predsednik Vučić je juče prihvatio poziv Kitarovićeve za posetu Hrvatskoj i saopštio da će otići u Zagreb 12. i 13. februara. Istakao je da ne očekuje lake i prijatne razgovore, ali da u Hrvatsku ide sa željom da uradi nešto dobro za našu decu i za budućnost.

– Kakav će rezultat biti… Nadam se da ćemo malo stvari pomeriti unapred, ali mislim da ne možemo ni da očekujemo da bude lošije od trenutnog stanja, niti bi trebalo toga da se plašimo. Smatram da je za našu zemlju važno što smo dobili poziv Kolinde Grabar Kitarović. Razgovaraću sa svim hrvatskim zvaničnicima i razgovaraću sa predstavnicima srpskog naroda. Gledaću da posetim obične ljude, Srbe koji žive u Hrvatskoj – rekao je on nakon sastanka sa predsednikom EP Antonijom Tajanijem.

Tajani pozdravio odluku

Antonio Tajani, predsednik Evropskog parlamenta, pozdravio je odluku Aleksandra Vučića da prihvati poziv predsednice Hrvatske i poseti tu zemlju. On je rekao da Vučićevo prihvatanje poziva predstavlja pokazatelj dobre volje da se razgovara.

Kako je istakao, nije trenutak u kojem bi Srbi i Hrvati trebalo da se „nadgornjavaju“ u težini reči koje će jedni protiv drugih da izgovore, da razmišljaju kako će srpska i hrvatska javnost dobro da reaguju ako se izgovori više teških reči ili uvreda.

Važno je, naznačio je, da razgovaramo i rešavamo probleme koji postoje između dve države, i to ne samo po pitanju prošlosti i različitog viđenja te prošlosti već i po pitanju toga šta možemo da uradimo.

– Mislim da možemo mnogo zajedničkih projekata u budućnosti da imamo, i da mi pomognemo Srbima u Hrvatskoj, a siguran sam da će to pozdraviti i hrvatska manjina u Srbiji. Mi se ne stidimo, već se ponosimo onim što učinimo za pripadnike hrvatske manjine – rekao je Vučić i istakao da će zatražiti pomoć hrvatskih vlasti za oživljavanje srpskih sela u toj zemlji, omogućavanje elementarnih uslova u nekim delovima gde žive Srbi, da mogu da žive i prežive, kao i rešavanje problema nestalih, imovine…

ALO