Манифестација «Дани зиме на Козари» 2018. године ће се се по дванаести пут одржати 03. и 04.02.2018. године. Организатори 12. привредно туристичке манифестације „Дани зиме на Козари“ су Град Приједор, туристичке организације Приједор, Козарска Дубица, Нови Град и Градишка, те Национални парк „Козара“.

Покровитељ 12. манифестације „Дани зиме на Козари“ је град Приједор, а организовање манифестације су помогли и Министарство управе и локалне самоуправе у Влади Републике Српске, као и пријатељи манифестације.

Првог дана манифестације, односно 03.02.2018.године одржаће се планинарски марш у организацији Клуба екстремних спортова „Албатрос“, као и ски куп у организацији Планинарског скијашког друштва „Љубијски рудар“ (зависно од временских прилика).

За чланове планинарских друштава који су се пријавили на планинарски марш обезбјеђен је превоз из Приједора и Бања Луке, а са доласком на циљ и чорба.

Ски куп ће се организовати за 3 категорије, односно средње школе (дјечаци и дјевојчице), старији основци (дјечаци и дјевојчице) и млађи основци (дјечаци и дјевојчице). За побједнике обезбјеђено је 6 пехара, по 6 златних, сребрних и бронзаних медаља и дипломе за освојено мјесто. За оне који дођу на ски куп и немају опрему добиће бесплатну ски опрему за такмичење. Уколико буде снијега, ски куп ће се организовати на у периоду од 09:00 – 13:00 часова.

Другог дана манифестације, односно 04.02.2018. године одржаће се централна манифестација „Дани зиме на Козари“ са почетком у 11:00 часова. Обухватиће спортска такмичења градова/општина Поткозарја и окружења, гастро такмичења у 3 категорије: туристичко-угоститељске школе Републике Српске,  ловачка удружења Поткозарја и извиђачки одреди и планинарска друштва.

ЛУ „Срндаћ“ ће за посјетиоце припремати два велика казана чорбе, као и казан чаја.

На дан 04.02.2018. године биће обезбјеђен бесплатан превоз за учеснике и посјетиоце из Приједора 10 аутобуса (Градски стадион од 9:00 до 10:00 часова), 2 аутобуса из Градишке (испред зграде Општине у 8:00 часова), 3 аутобуса из Бања Луке (стара аутобуска станица у 8:00 часова), 3 аутобуса из Козарске Дубице (спортска дворана од 9:00 часова), 1 аутобус из Новог Града (испред хотела у 9:00), 1 аутобус из Оштре Лука (из центра у 8:30) и 1 аутобус из Костајнице (стајалиште код Корта у 8:00 часова).

У току трајања манифестације улаз у Национални парк „Козара“ ће бити по промотивној цијени од 1 КМ, а исте ће се користити за томболу  коју су обезбједили спонзори томболе, односно Мира а.д. из Приједора и компанија М:тел.

Спортско такмичење у оквиру ове манифестације одржава се у шест забавних спортских дисциплина, као што су трчање парова са везаним ногама, набацивање обруча, лопта на челу, скок у даљ, рушење пирамиде и спојени голови. У спортском такмичењу учешће је пријавило укупно 9 екипа и то из Приједора, Козарске Дубице, Градишке, Бања Луке, Оштре Луке, Костајнице, Новог Града, Српца и НП „Козара“. Обезбјеђене су и новчане награде за побједнике у спортском такмичењу и то: за прво мјесто 250 КМ, друго мјесто 150 КМ и треће мјесто 100 КМ.

Учесници гастро такмичења у категорији средњих школа су 8 школа и то: двије из Приједора, те школе из, Добоја, Градишке, Новог Града, Костајнице, Српца и Дервенте.

У категорији ловачки котлић учешће потврдило 9 ловачких удружења из Приједора, Костајнице, Новог Града, Бања Луке и Козарске Дубице.

У категорији извиђачки одреди и планинарска друштва учешће ће узети 13 одреда и друштава из Приједора, Козарске Дубице, Бања Луке, Српца, Санског Моста, Петрова и Градишке.

Средњим школама, планинарским друштвима и одредима извиђача обезбјеђена су средства од 150 КМ за набавку гастро материјала за котлиће.

У културно-умјетничком програму ће наступити бенд „Боћо и бећари“, „група „Анемо“ из Приједора, Градишки тамбураши, мушка ојкачка група и женска пјевачка група, КУД-а „Кнешпоље“ из Кнежице, Козарска Дубица и пјевачка група, КУД „Уна“, Нови Град.

Свечано отварање манифестације на дан 04.02.2018. године предвиђено је у 11:00 часова, а проглашење побједника и свечано затварање манифестације од 15:00 до 15:30 часова.

Овом приликом се захваљујемо пријатељима и спонзорима манифестације.

Turistička organizacija grada Prijedora