Јoš samo tri mjeseca dijele nas od raspisivanja opštih izbora i isticanja roka do kojeg bi trebalo da se dogovore izmjene Izbornog zakona. Ni odlazak članova bh. Predsjedništva u Brisel na niz sastanaka nije donio ništa novo-dogovoreno je da se nastavi dogovarati.

Debakl i hrvatskog i bošnjačkog prijedloga izmjena Izbornog zakona u bh. parlamentu nikog nije iznenadio-inicijative bez ključnog dogovora o izboru hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva, federalni Dom naroda i Mostar, ostale su tek mrtvo slovo na papiru.

Ni u javnosti forsirani odlazak ključnih igrača Čovića i Iztbegovića u Brisel nije donio ništa novo-tek dogovor da se pregovori nastave. I to u februaru u Sarajevu na sastanku sa stručnjacima međunarodne zajednice na kojem bi se pokušala naći rješenja. Reklo bi se optimizma sve je manje.

“U tom optimizmu smo izgubili godinu dana, a sad nam je ostalo još tri mjeseca. Moraćemo sada biti mnogo, mnogo optimističniji da bi to završili; ideja je razgovori kroz drugi mjesec, da u trećem to bude u parlamentu šta god bude, što budemo mogli usaglasiti”, rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Čović ističe da je i bez izmjene Ustava moguće doći do adekvatne izmjene izbornog zakonodavstva i da je jasno stavio do znanja da će bošnjačka strana činiti sve da zadrži mogućnost izbora dvojice članova Predsjedništva, te da će pokušati opstruisati bilo kakav dogovor. Za koji, već nagovještava bošnjačka strana koja zagovara veći angažman stranaca, prostora je premalo.

“Ovo što sada imamo, odluka Ustavnog suda, Ustav Federacije, to su tako sužen manevarski prostor da je gotovo nemoguće iznaći pravo rješenje”, smatra Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Pomak u rješavanju ovog problema zavisi prije svega od SDA i HDZ-a, a poigravanje s cijelom ovom pričom moglo bi zakočiti BiH za ko zna koliko godina, smatra treći član Predsjedništva.

“Ne riješi li se do izbora ja zaista mislim da ćemo imati jednu permanentnu krizu narednih nekoliko godina”, kategoričan je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Ako do rješenja ne dođe, Čović već poručuje da će dodatno mobilizirati hrvatski narod kako bi ga upozorio na to šta radi brojniji narod.

U aktuelnom traženju sredine između dva nepomirljiva koncepta ostaje i činjenica o skoro decenijskom neispunjavanju odluke Sejdić-Finci gdje je Srpska imala stav da ostaje neposredan izbor članova Predsjedništva i da bude jedan iz Republike Srpske. To bi se moglo promijeniti.

“Moram da kažem da ću pokrenuti inicijativu da redefinišem taj prethodni stav i da ostane sadašnje ustavno uređenje da Republika Srpska bira Srbina, jer BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda i to mora da se odrazi. Treba omogućiti da se kandiduju Sejdić, Finci, ali treba reći da Republika Srpska bira Srbina”, jasno naglašava Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

I te kako je neizvjesno hoće li februar donijeti bilo kakve dogovore. Ali sasvim jasno da će njihov izostanak vruć kromir prebaciti na teren Centralne izborne komisije.

RTRS