MUP Srbije je po nalogu nadležnog tužilaštva počeo predistragu, a policija intenzivno radi na otkrivanju osoba sa fotografija, kao i administratora naloga “Droga Srbija”.

Istina, grupa je ugašena, čim je priča stigla do medija, ali čitava javnost i dalje se pita – šta je sljedeće i može li gore.

Naime, vrijeđanju nastavnika, brutalnom nasilju nad vršnjacima, snimanju batinanja drugara i postavljanje takvih klipova na internetu, pridružio se ovih dana još jedan, novi i luđi “izazov” srednjoškolaca u Srbiji.

Instagram grupa “Droga Srbija”, na kojoj je više desetina maloljetnika ponosno postavilo “hrabre” fotografije sa drogom u školi, učionici, pored policijskog auta, za tren je prikupila više od 1.000 pratilaca.

Pedagozi, psiholozi i sociolozi smatraju da je zakon koji se tiče mladih previše “mekan”, da daje velika prava djeci, a smanjuje njihovu odgovornost. Disciplinski postupci i snižena ocjena iz vladanja rijetko imaju efekta, a još nije zabilježeno da je neko ozbiljno kažnjen, ili da je roditelj platio kaznu. Uz to, profesori poručuju da na ulicama nema dovoljno policajaca koji bi “lovili” kriminalce i dilere koji vrbuju djecu po školama. A, osnova svega je poremećen sistem vrijednosti, razorena i oslabljena porodica.

Kršenje zakona postala je svojevrsna zabava mladih. Čini se da su sa svakim izumom sve brutalniji. Da na ovaj način samo kopiraju matricu društvenih vrijednosti koju serviraju “uzori” sa malih ekrana i društvenih mreža, smatra psiholog Merica Buj Bjelogrlić, direktor beogradske OŠ “Olga Petrov”:

“Granica za koju pomislim da je krajnja i da gore ne može, opet se pomjera. Sa jedne strane, postoji opravdan strah od narkotika u blizini škola, jer nije tajna da je sve više djece konzumira. Država bi morala da se pozabavi time, da policijske patrole kruže oko škole. Naš zakon po pitanju mladih veoma je fleksibilan, a kazni nema”.

 

Kako kaže, promijenila se porodica, koja je posljednjih decenija pretprjela poraz, a i škola je postala drugačija.

“Kačenja fotografija sa drogom nije odraz mladalačkog bunta, ni prkosa, jer danas su djeca postala nezainteresovana za sve, čitaju skraćenu lektiru, biraju pogrešne uzore servirane sa rijalitija, iz ruku ne ispuštaju mobilne telefone, pa čak ni na ekskurzijama više nema onog finog druženja”, kaže Buj Bjelogrlić.

Da su mladi vaspitno ozbiljno zapušteni, tvrdi Milorad Antić, predsjednik Foruma srednjih stručnih škola u Beogradu. Kaže da u svakom razredu od dvoje do četvoro učenika konzumira drogu i radi za dilere.

“Nije tajna da je droga dostupna u krugu škola”, kaže Antić i dodaje: “A opšte je poznato da za nagradu ili drogu, đaci rasturaju narkotike umjesto dilera. Sve se gura pod tepih, da se ne odbiju novi đaci pri upisu i ne kvari ugled ustanove”.

 

PROBAO SVAKI ČETVRTI

Prošle godine je 145 mladih u Srbiji, od 16 do 30 godina bilo na liječenju zbog zavisnosti od heroina, trodona i metadona.

“Više od 70 odsto mladih poznaje nekog u svom okruženju ko uzima drogu”, kaže Milan Vlaisavljević, direktor specijalne bolnice bolesti zavisnosti “Vita”.

“Poslije istraživanja stepena izloženosti drogama i neznanju, podaci nisu optimistični. Polovini ispitanika je bila ponuđena droga, a četvrtina je i probala. Čak 75 odsto mladih neopravdano dijeli droge na lake i teške, a 40 odsto smatra da se droga može uzimati kontrolisano. Sve to pokazuje da nisu dovoljno informisani o opasnostima”, navodi Vlaisavljević.

ATV