Snježne padavine napravile su velike probleme na elektro-distributivnoj mreži. Bez struje je ostalo oko 8.000 domaćinstava na području Prijedora i Oštre Luke, sela na području Novog Grada i opština Krupa na Uni. Zbog obilnih padavina i olujnog vjetra, u Rudniku Gacko je vanredna situacija.

Više od 20 odsto potrošača na području grada Prijedora ostalo je bez električne energije. Među njima i dio opštine Oštra Luka.

Nestanak električne energije je problem za domaćinstva, poljoprivredna dobra, ali i privrednike.

Snježne padavine bez napona su ostavile 21 dalekovod na području Prijedora i Oštre Luke- oko 8.000 potrošača. Ekipe Elektrodistribucije su uspjele otkloniti dio kvarova.

– Nadam se da će problem sa srednjim naponom sanirati danas i da će u toku sutrašnjeg dana sve biti riješeno – kaže Draško Ljubičić, tehnički rukovodilac radne jedinice Elektrodistribucije Prijedor.

Problemi i na području Novog Grada, a bez struje su ostala sva sela i opština Krupa na Uni. Ukupno 200 trafo stanica bilo je bez napona, uključujući i magistralni dalekovod prema Kostajnici.

– Očekujemo da će veći dio trafo stanica biti pod naponom večeras, kada se sve ekipe vrate sa terena – kaže Vanja Bajić, rukovodilac Elektrodistribucije Novi Grad.

Svi putni pravci su prohodni, ali se zbog vremenskih uslova na putevima Republike Srpske saobraća otežano, posebno na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč, Šipovo-Novo selo, Karanovac-Kneževo i Kotor Varoš-Teslić.

– Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina skrećemo pažnju na moguće sitne odrone kamenja. Vozače pozivamo da poštuju saobraćajne propise te da na put ne kreću bez zimske opreme – rekao je Željko Јovetić iz AMS Republike Srpske.

Iako je zahlađenje počelo u Krajini, u toku dana snježna zona se premjestila ka istoku. Vremenske neprilike nisu zaobišle ni jug Srpske. Zbog enormnih količina padavina i olujnih udara vjetra u Rudniku Gacko, danas vanredna situacija. Sve mobilne mašine i radnici Rudnika danas su bili evakuisani na bezbjedno mjesto. Na odbrani kopa od površinskih voda angažovano je oko 200 radnika kao i sva mehanizacija.

Draško Rudan iz HMZ Republike Srpske rekao je da je u Gacku za protekla 24 časa palo 137 litara kiše.

Prestanak padavina na području Republike Srpske, meteorolozi očekuju sutra u posijeepodnevnim časovima.

I u Federaciji BiH danas su borili sa posljedicama snježnih padavina koje su bez struje ostavile opštinu Velika Kladuša, dio Bužima i Cazina.

RTRS