Obilne padavine i jak vetar proteklog vikenda prouzrokovali su brojne probleme građanima pojedinih gradova BiH, a posebno rizično je bilo u opštinama Fojnica, Konjic, Visoko.

Dva dana nakon poplava situacija je još uvek rizična na području opštine Konjic, dok je stanje u opštinama Fojnica i Visoko mnogo bolja, bez poplavljenih područja. Trenutno, timovi Civilne zaštite zajedno sa drugih nadležnim službama rade na otklanjanju štete nastale nakon nevremena.

– Službenici Civilne zaštite na području opštine Konjic od ranih jutarnjih sati rade na otklanjanju i saniranju posledica na putnoj komunikaciji Oteležani – Konjic. U radove je uključen veliki broj radnika, građana, ali  i sva raspoloživa mehanizacija, a u radovima su pomagali i meštani. U nedelju su prijavljeni novi odroni u selima Raotići i Čelina. Ipak, situacija se stabilizovala nakon prestanka padavina – kazali su za Radiosarajevo.ba iz Federalne uprave Civilne zaštite.

No, i pored velikih napora koje ulažu resorne službe u uklanjanje štete nastale vremenskim nepogodama, pojedine ceste su u potpunosti blokirane. Tako je naselje Oteležani kod Konjica i dalje u blokadi zbog odrona koji je na nekoliko mesta presekao cestovnu komunikaciju.

Takođe, problematično je i u naselju Pleha, gde je došlo do obrušavanja veće stene koja je ugrozila jedan stambeni objekat. Tačnije, stena je probila vanjski zid kuće, koji se telom obrušio te se zaustavila u trpezariji. Srećom, u ovom incidentu nije bilo povređenih, ali pričinjena je veća materijalna šteta, te su pripadnici FUCZ mobilizovani kako bi pokušali pomoći stanovnicima.

Kada je reč o opštini Visoko, lokalna služba Civilne zaštite obavestila je građane da se ne kreću u blizini rubnih područja reka, jer je usled obilnih padavina došlo do izlevanja određenih vodotoka, ali i do osipanja zemlje.

Na području opštine Fojnica, koja je najviše bila pogođena vremenskim nepogodama tokom vikenda situacija je mnogo stabilnija i već se radi na otklanjanju štete nastale ovom prilikom.

– Na području opštine Fojnica ukinuto je stanje prirodne i druge nesreće, dva dana nakon što je proglašeno zbog obilnih padavina u mesnim zajednicama Gojevići, Dusina i Baković – zaključili su iz FUCZ.

EuroBlic