Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić ocijenio je danas u Sarajevu da bi otvaranje rasprave o tekstu himne BiH u izbornoj godini bilo iskorišteno za pozicioniranje stranaka u predizbornoj kampanji koja je već počela.

Ističući da bi u himni, grbu i zastavi trebalo da budu prepoznati konstitutivni narodi, ljudi koji žive u BiH Bojić je u izjavi novinarima rekao da sve što bi problematizovalo pitanje simbola ne može proći.

On nije protiv toga da se pokuša naći rješenje za tekst himne BiH, ali je protiv sporadičnih inicijativa s tim u vezi.

“Rješenje je moguće, samo ako se o tome dogovore konstitutivni narodi”, rekao je Bojić.

Bošnjački delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić ne vjeruje da će BiH u ovoj godini dobiti tekst himne.

Izrazivši žaljenje što nema snage i pameti da parlament riješi to pitanje, Podžić je ocijenio da je u prethodnom periodu bilo veoma dobrih prijedloga za tekst himne.

“Imali smo primjer gospodina /Dušana/ Šestića u kojem se ne pominje nigdje nijedan narod, nijedna partija, pominju se samo prelijepi krajolici i prirodne ljepote ove zemlje. To nije prošlo”, podsjetio je Podžić.

On smatra da bi rješenje moglo biti i da se preuzme tekst pjesme “Zemljo moja” koju interpretira Ismeta Dervoz, a u kojoj se, kako je rekao, nigdje ne pominju ni narodi, ni nacije.

“Sigurno ima jako lijepih prijedloga i može se naći rješenje da se niko ne vrijeđa, da se niko ne promoviše. Ali, u trenutnoj situaciji kakva je u BiH, u ovoj godini – izbornoj godini, mislim da je to apsolutno nemoguće”, rekao je Podžić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak naveo je da nije preveliki optimista, ali da nije nemoguće da BiH dobije tekst himne.

On je podsjetio da je potrebno da ustavnopravne komisije oba doma parlamenta BiH podrže inicijativu za usvajanje teksta himne BiH da bi to pitanje ušlo u parlamentarnu proceduru.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma juče je preglasavanjem srpskih predstavnika podržala inicijativu Skupštine Kantona Sarajevo da himna BiH dobije tekst.

Izvor: SRNA/RTRS