Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijeli su Tužilaštvu BiH izvještaj protiv tri lica iz Banjaluke, za koja se sumnja da su u legalne tokove ubacili približno 3,3 miliona maraka takozvanog prljavog novca.

Kako Radio-televizija Republike Srpske nezvanično saznaje riječ je o Zoranu Maleševiću, Dragiši Brniću i Miodragu Brniću.

Praćenjem novca nakon akcije Global 2014. godine, u kojoj je Dragiša Brnić uhapšen, policija je došla do saznanja da su osumnjičeni novac od prodaje narkotika ulagali u nekretnine.

Dragiša Brnić sumnjiči se da je novac koji je zaradio kriminalnim aktivnostima koristio za izgradnju stambenih i poslovnih objekata u Banjaluci i Čelincu u vrijednosti preko milion i 200 hiljada maraka i kupovinu motornih vozila koja su koštala 131.000 KM.

Brnić je 2014. godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina i marihuane preko teritorije više zemalja. 2016 tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv njega. Zoran Malešević tereti se da je na poklon primio nekretninu vrijednu preko milion i 200 hiljada maraka, koja je stečena na kriminalan način. Tereti se i da je novac od prodaje droge ulagao u kupovinu pokretne i nepokretne imovine u vrijednosti blizu 600 hiljada i akcija vrijednih oko 260 hiljada maraka.

– Novac je korišten u privrednom ili drugom poslovanju i to za građenje kupovinu i opremanje stambenih i poslovnih objekata za kupovinu akcija luksuznih automobila, napominje Danica Gnjatović, portparol MUP-a Republike Sprske.

Trećeosumnjičeni Miodrag Brnić novcem od kriminalnih djela kupio je više stambenih objekata u Banjaluci koji su koštali više od 800 hiljada maraka.

Njega je, podsjećamo, bivši predsjednik Srpske Dragan Čavić dva puta, 2003. i 2005. godine, pomilovao za presuđena djela teške krađe.

RTRS