Krajem prošle godine smo objavili priču o đaku pješaku iz sela Šip kaaj Pala, koji dnevno prepješači dvanaest kilometara. Zahvaljujući dobrim ljudi od danas će se promjeniti njegova svakodnevnica.

Tako je zahvaljujući osoblju Osnovne škole Srbija u kojoj Strahinja Živković pohađa treći razred kao i načelniku opštine i nekolicini paljanskih privrednika ovaj mališan je dobio novi krov nad glavom u bilizini područne škole u Podgrabu. Njegovoj samohranoj mjaci obezbjeđen je i posao, koji će im osigurati egzistenciju. Današnji prizori useljenja nikoga od prisutnih nisu ostavili ravnodušnim.

Ustajanje u pet sati, spremanje za školu i polazak na put dug dva sata hoda, bili su svakodnevica ovog devetogodišnjaka i njegove samohrane majke. Od danas se njihov život mijenja. Nisu mogli ni da sanjaju da će nakon tri godine konstantnog pješačenja živjeti u stanu udaljenom pedesetak metara od škole.

U vrijeme zimskog raspusta nastavnici i osoblje osnovne škole Srbija radilo je na samo jednom cilju obezbjediti krov nad glavom u blizini škole Strahinji i njegovoj majci. Ta ideja je od danas pretočena u stvarnost.

“Svi su se angažovali. Učitelj Đorđe je prvi pokrenuo tu priču i mi smo to prihvatili i krenuli ka realizaciji. Kasnije se i ovoj akciji pridružila i naša opština”, rekla je direktor OŠ “Srbija” Pale Sanja Marković.

“Sada je na nama, kao vaspitno obrazovnoj ustanovi kao i cjeloj lokalnoj zajednici, težak zadatak da im pomognemo kako da se priviknu na ovu sredinu pošto je za njih ovo sve novo”, izjavio je Strahinjin učitelj Đorđe Lalović.

Škola je svojim sredstvima okrečila i opremila stan koji je obezbjedila opština Pale. Ovo je trenutno rješenje za porodicu Živković.

“Želim da naglasim da ćemo mi u narednom periodu definitivno zbrinuti ovu porodicu. Da li će ovo biti trajan smještaj ili ćemo imati i drugu kombinaciju, kao što je izgradnja kuće…”, naveo je načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Ovo je novi i ljepši početak za porodicu Živković, jer pored novog stana opština je zahvaljujući lokalnim privrednicima zaposlila i njegovu majku. Ovaj skromni dječak polako ali sigurno ispunjava svoje snove ovo je samo prvi korak ka boljoj i srećinijoj budućnosti.

RTRS