Američki general Stiven Šuk, koji je na Kosovu bio zamjenik šefa Unmika, direktno je odgovoran za likvidaciju svjedoka u haškom procesu protiv Ramuša Haradinaja, tvrdi nekadašnji savjetnik njemačke Vlade Martin Hajperc u knjizi “Makijato diplomatija”.

Hajprc, koji je na Kosovu boravio kao finansijski ekspert u zvaničnoj misiji Međunarodne civilne kancelarije, u knjizi, između ostalog, ukazuje na spregu pojedinih međunarodnih zvaničnika i mafijaša koji su preuzeli vladavinu Kosovom. On navodi da je informacije o generalu Šuku dobio od visokog komesara UN iz Badena, piše “Srpski telegraf”.

“Bivši američki general Stiven Šuk, a sada jedan od najviše rangiranih ljudi u Unmiku, ima veći kriminalni dosije i usko je povezan sa odvašnjom elitom. On je odao imena krunskih svjedoka protiv Haradinaja, koji su poslije toga ubijeni. Mom poznaniku je rekao da čovjek mora nekog da skloni sa puta ako to odgovara višim instancama”, prenosi Hajperc podatke do kojih je došao.

On je naveo da se svjedoka rješavao Haradinajev “ratni drug”, jedan od vođa OVK Fatmir Ljimaj, kasnije ministar saobraćaja u vladi u Prištini.

“Glavni svjedok optužbe, nekadašnji nadzornik logora detaljno je dokumentovao zločine, ali je u Duizburgu, gdje se skrivao u okviru programa zaštite svjedoka, nađen mrtav u parku kod Esenberškog jezera. Nakon toga više nije bilo izjava koje bi mogle da se upotrijebe, pa je sud morao da obustavi postupak protiv Ljimaja”, piše Hajperc.

Hajperc je u knjizi “Makijato diplomatija” pisao i o tome da je “Kosovo za Srbiju definitivno izgubljeno”, a izvode iz knjige o tome prenijela je “Politika”, za koju je dao izjavu. Beogradski list je, između ostalog, prenio da je Hajperc u knjizi opisivao svoj susret u jednom baru sa Haradinajem, koga su Amerikanci poslije ranjavanja smjestili u bazu Bondstil, jer im je bio potreban da bi kontrolisao Hašima Tačija.

Hajperc, kako se dodaje, nije štedio pridjeve da istakne duboki prezir prema dvojici vođa OVK, presvučenih u evropske političare.

“Oni su bili naši saveznici kada smo se borili protiv Miloševića. Srbija je bila protivnik, a OVK strateški partner. Sada je Srbija naš partner i može se zauzeti kritička pozicija u odnosu na OVK”, rekao je Hajperc i dodao da “u državnim poslovima nema morala”. Hajperc je napisao da su Amerikanci na Kosovu apsolutni gospodari.

Izvor: SRNA/RTRS