Snimci maloljetnika, koji u BiH uz predavače simuliraju vojnu obuku, šokirale su region, a posebno to što je u Upravnom odboru “Asker akademije” Naser Orić. Uz sve to, i fotografisanje maloljetnika sa zastavom “Islamske države”. Dok stručnjaci u Srpskoj upozoravaju da iza svega stoje vehabije i bivši pripadnici odreda “El mudžahid”, koji ih u Sarajevu obučavaju, prvi čovjek bh bezbjednosti Dragan Mektić, o svemu i danas neinformisan.

Sadržaji iz BiH na društvenim mrežama ponovo šokiraju. Nakon ErSoft klubova, region sada bruji o “askerima“. Ko su Askeri?

Riječ asker označava vojnika u staroj turskoj vojsci. U ovom slučaju, ta riječ okuplja djecu koja na snimku, uz predavače, simuliraju vojnu obuku, savladavaju fizičke prepreke i borilačke vještine, tvrde bezbjednjaci u Srpskoj. Osim sadržaja videa, da razloga za zabrinutost i reagovanje nadležnih ima vidi se, tvrde, i po imenima koja stoje iza takvih organizacija.

“Nermin Ćuprija i Bilal Dervišić su poznati široj bh javnosti. Dervišić je bio u odredu El Mudžahid i bio je privođen. Ono što posebno zabrinjava je, otkud Naser Orić u Upravnom odboru Askera“, ističe Predrag Ćeranić, dekan Fakultteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Da je Orić jedan od dva predsjednika Upravnog odbora Udruženja kluba borilačkih vještina “Asker akademije“ vidljivo je i u onlajn Registru udruženja građana Kantona Sarajevo. Komentar iz “Akademije“ nismo uspjeli dobiti, jer je, kako nam je u odgovoru na poziv rečeno, broj telefona u registru pogrešan.

Ipak, do Nermina Ćuprije, kojeg i Ćeranić navodi kao jednog od vođa askera, uspjeli smo doći. U telefonskom razgovoru nam je rekao da je riječ o sportskom klubu sa, kako tvrdi, 50 odraslih članova i oko 100 djece uzrasta od pet do 15 godina.

On ističe da trenira u tom klubu, a o optužbe da ova akademija zloupotrebljava djecu smatra neprimjerenim i kaže da je od igre sa djecom u parku napravljen medijski šok.

Koliko je sve igra, a koliko realna opasnost po bezbjednost, na nadležnim službama je da utvrde, ističu bezbjednjaci. Da nije sve naivno, osim imena koja stoje iza takvih klubova i video-snimaka, vidi se i po fotografijama.

Zabrinjavajuća je i ona sa Maglića, na kojoj maloljetnik uz odraslu osobu stoji pored zastave Republike Srpske držeći i zastavu “Islamske države”. Nadležne službe, ali i Ministarstvo bezbjednosti moralo bi reagovati- poruke su iz Srpske.

“Ako se želi u zemlji sačuvati jedinstvo, dostojanstvo, onda službe, prije svega Obavještajna služba koja prikuplja podatke i druge agencije, a ima ih bezbroj, bi morali hitno u roku od 24 ili 48 časova to da provjere, jer to su lako provjerljive stvari“, ističe Sredoje Nović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Kada je u pitanju nešto što se tiče Republike Srpske, onda se tu od neke marginalne i nebitne stvari pravi paraformacija, a od situacije gdje zaista moramo da se zabrinemo onim što vidimo da se dešava u vehabijskim enklavama, Mektić je uvijek zatečen, iznenađen, traži vrijeme. Dakle, vrlo neozbiljno sa njegove strane“, ističe Ćeranić.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić, ni danas o ovom slučaju nema informacije. Kaže, zasad ovakve organizacije nisu predstavljale opasnost po bezbjednost, ali šta se krije u pozadini ostaje da se ispita.

“Ne mogu danas imati podatke. Kad bih tako brzo rješavao probleme, od juče do danas, onda bi mi riješili i sve moguće američke probleme. Treba da se vidi šta je motiv, šta je pozadina i ko stoji iza toga“, dodaje Mektić.

Prije ove, aktuelna je bila priča o ErSoft klubovima čiji članovi pod punom ratnom opremom simuliraju vojne sukobe. I tada su bezbjednjaci u Srpskoj upozoravali na opasnost, i tada su mediji pitali, ali i tada je konkretna informacija ili reagovanje nadležnih izostalo.

RTRS