SDA je ocijenila opasnom izjavu lidera HDZ BiH Dragana Čovića da oni koji žele građansku državu u BiH, u stvari hoće islamsku državu i poručila da ovakve tvrdnje potiču iz “velikosrpske i velikohrvatske ideološke kuhinje”.

SDA u saopštenju ističe da je cilj takvih izjava da “bošnjačkom narodu i svim patriotama stave stigmu islamskog radikalizma i prikažu ih u negativnom svjetlu zapadnom svijetu”.

“Umjesto što neosnovano optužuje Bošnjake, Čoviću bi bilo bolje da pogleda svoje okruženje u kojem bujaju anticivilizacijske ideologije i da se zapita šta treba da uradi da bi se suprotstavio tim retrogradnim pojavama”, smatraju u SDA.

Iz SDA navode da je BiH moguće izgrađivati “jedino kao državu njenih građana, kao što je slučaj sa svim uređenim zemljama u svijetu, uz uvažavanje njenog multietničkog karaktera”.

Zagovarati BiH kao isključivo etničku zemlju, smatraju u SDA, “znači zagovarati njenu podjelu i potkopavati njenu evropsku budućnost”.

“Zagovarati BiH na način kako to zamišljaju Čović i HDZ, ne znači borbu za ravnopravnost naroda, već borbu za dominaciju jedne stranke nad svim ostalim. Pozivamo Čovića da ovo što prije shvati jer će, u suprotnom, ostati zapamćen ne kao zagovornik, već kao grobar evropskih vrijednosti”.

Izvor: SRNA/RTRS