“Nije tačno da smo DNS-u ponudili mjesto premijera ukoliko odustanu od jedne od najznačajnijih funkcija na predstojećim izborima”, kažu u SNSD-u.

U medijima su se posljednjih dana pojavile informacije da su u vladajućoj koaliciji na taj način pokušali da se nagode. To negiraju i u DNS-u i ponavljaju da neće odustati od jedne od funkcija.

“Valjda se i mi nešto pitamo, i mi želimo premijersku funkciju”, uzvikuju danas socijalisti. Vladajući kažu da minimum jednom sedmično pregovaraju, ali ništa konkretno ne iznose u javnost, a u SNSD-u poručuju da je za imena prerano.

“Ja zaista nemam tu informaciju, organi partije se nisu o tome izjašnjavali, niti razgovarali. Da li je to neki medijski spin, il nešto, videćemo narednih par dana. Ne bi trebalo preuranjeno donositi nikakve zaključke, ima još sasvim, sasvim dosta vremena”, kaže Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Zato, kaže Višković, o imenima neće govoriti do kraja maja. Slično govore i u DNS-u. Za ponudu funkcije premijera, kažu, nisu čuli.

“Nikakva ponuda DNS-u u tom smislu nije došla niti je bilo riječi o tim stvarima na rukovodstvu stranke”, rekao je Nedeljko Čubrilović, zamjenik predsjednika DNS-a.

DNS-ovci već duže vrijeme ponavljaju svoju platformu- minimum 100.000 glasova, 15-20 poslanika i, kažu, neće odustati od kandidata za jednu od najznačajnijih funkcija. Po cijenu napuštanja koalicije.

“DNS je spreman i sprema se da ide samostalno na izbore. Mi ćemo pregovarati, pa ako možemo da napravimo neku koaliciju, mi ćemo napraviti”, kaže Darko Banjac, DNS.

Ne spominju DNS-ovci da li bi se zadovoljili premijerskom funkcijom. Socijalisti zato priznaju da bi im dobro došla.

“Ja vjerujem da ćemo se poslije oktobarskih izbora i mi pitati, da ćemo imati takvu snagu da mi budemo imali premijera”, uvjerava Nedeljko Milaković, Socijalistička partija RS.

Sve glasnije se priča da će kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva biti Milorad Dodik, a za kandidata predsjednika spominju se Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Siniša Karan, ali u SNSD-u to nisu ni potvrdili ni negirali.

Zagonetni su i u DNS-u, pa ne komentarišu spekulacije da će njihov kandidat za predsjednika Republike biti Nedeljko Čubrilović.

ATV