Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da mu nije poznato da će američka administracija uvesti sankcije još nekim ljudima iz Republike Srpske.

“Nemam uticaj na to, niti to znam”, rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci, komentarišući pisanje pojedinih medija da “Amerika sprema nove kazne liderima iz Republike Srpske”.

On je dodao da sankcije nisu nikome rješenje, ali i da ima puno spekulacija kada neko objavi pojedine vijesti.

Upitan da li ima informacije od srpskih predstavnika iz Centralne banke BiH o eventualnom prenosu nadležnosti sa entitetskih agencija za bankarstvo, Ivanić je rekao da ima upozorenja da se formira neko novo tijelo, ali i sa druge strane tvrdnju da to nije tako.

“Uvjeren sam da imamo dobro razrađen sistem kontrole, da nije problem sistem nego sprovođenje zakona, te da je u Republici Srpskoj bilo problema u primjeni zakona i da nije bila dovoljna kontrola”, rekao je Ivanić.

On je istakao da nije problem nedostatak institucija, već nedostatak ozbiljne primjene zakona.

Na pitanje da prokomentariše informacije koje su se pojavile javnosti u vezi sa vehabijskom organizacijom “Asker” koja vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina, Ivanić je rekao da ne želi to da komentariše jer nije dobio nikakve informacije u vezi sa tim.

Srna