U Prijedoru će dvadeset najugorženijih porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih, uskoro dobiti stalni smještaj.

U okviru “Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja“, koji sprovodi Ministarsvo za izbjeglice i raseljena lica, u prijedorskom naselju Raškovac počinje izgradnja zgrade od 20 stanova, namijenjenih ovim kategorijama.

Uređenje lokacije u Raškovcu, projektna dokumentacija i ostale obaveze, koje su prema sporazumu bile obaveze grada Prijedora, završene su. Obavljeni su i intervjui sa potencijalnim korisnicima stanova.

Radovi, čija je vrijednost 1.200.000 maraka, trebalo bi da počnu već krajem ovog mjeseca, a plan je da budući stanari ključeve dobiju početkom naredne godine.

Korisnici kolektivnih vidova smještaja najugroženija su kategorija raseljenih lica i izbjeglica. Samim tim, ovaj projekat kojim će biti riješeno njihovo stambeno pitanje, jedan od najhumanijih koji sprovodi Vladu, ističu u resornom ministarstvu.

U Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica  ističu da će realizacijom ovog projekta biti stambeno zbrinute ukupno 694 najugroženije porodice, kroz 18 potprojekata u 15 gradova i opština na prostoru Republike Srpske.

Ukupna vrijednost Projekta zatvaranja kolektivnih centara na području Republike Srpske je oko 29.178.000 maraka. Veći dio finansira se iz kreditnih sredstava, dok ostatak obezbjeđuju lokalne zajednice.

RTRS