Izložba “Beogradski atlas Jovana Cvijića – vek i po od rođenja 1865-2015” otvorena je večeras u Muzeju Kozare u Prijedoru.
Autor izložbe i direktor Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac na otvaranju je istakla da je ovo veoma važna i dragocjena izložba za Muzej grada Beograda koja je pripremljena 2015. godine povodom jubileja 150 godina od rođenja Jovana Cvijića.

“Srpska akademija nauka i umetnosti pokrenula je inicijativu da se taj jubilej obilježi onako kako dolikuje jednom Jovanu Cvijiću koji je bio predsednik Srpske kraljevske akademije u dva mandata i zaslužuje da dobije jednu tako veliku izložbu”, izjavila je Tatjana Korićanac novinarima.

Ona je dodala da je izložba gostovala u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, Narodnom muzeju u Nišu, u Biblioteci u Kragujevcu, kao i u Loznici za rođendan Jovana Cvijića 12. oktobra.

“Ovo je jedinstvena prilika da večeras ovu izložbu poklonimo Osnovnoj školi `Jovan Cvijić` u Brezičanima i mislim da je jako važno da jedna tako važna ličnost kao što je Cvijić pređe granice Beograda i Srbije i njegove ideje i naučni radovi su nešto što treba da se širi ovim prostorima jer je Cvijić metafora za Balkansko poluostrvo i treba da ga imamo svuda i da se za njega zna“, rekla je autor izložbe.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić istakao je da je ovo istorijska izložba koja na tridesetak panoa iznosi presjek rada i života Jovana Cvijića, a istovremeno i ilustracija vremena u kojima je on živio.

“To su bila turbulentna vremena od onih ljepših kao što je prerastanje Velike škole u Beogradski univerzitet i nastajanje Srpske kraljevske akademije, ali i onih malo ružnijih kao što su aneksija BiH od Austrougarske, balkanski ratovi, Prvi svjetski rat, nastavak Kraljevine SHS i Cvijić je bio ne samo savremenik svih ovih dešavanja nego dosta često i aktivan učesnik”, rekao je Radonjić.

Direktor OŠ “Jovan Cvijić” Olivera Brdar izjavila je da će od 26. februara, do kada je otvorena u Muzeju Kozare, izložba biti dio stalne postavke u ovoj obrazovnoj ustanovi koja s ponosom nosi ime ovog srpskog naučnika.