Izdavačka kuća “Vukotić medija” objavila je biografiju generala Ratka Mladića pod naslovom “Komandant”, autora Bojana Dimitrijevića, koja osvjetljava njegovu vojničku karijeru i pruža nov pogled na rat u BiH.

Knjiga je zasnovana na brojnim dokumentima, govorima, naredbama, saopštenjima, zapisnicima sa sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i u devet poglavlja na više od 300 stranica daje uvid u karijeru vojnika i generala Mladića, počevši od studentskih dana na Vojnoj akademiji u Beogradu do završetka rata u BiH i izručenja Haškom tribunalu.

“Tu nema mnogo političkih ocena, nema zaključivanja. To je vojnička biografija, ali moram da kažem da ta biografija otkriva ambijent i celu tu atmosferu u kojoj se sve to događalo, nažalost, dosta tragično, ali na kraju, kao rezultat te borbe, što i sam general kaže u svojim glavnim porukama, imamo Republiku Srpsku”, rekao je za Srnu direktor “Vukotić medije” Manojlo Manja Vukotić.

Prema njegovim riječima, u knjizi nisu opisani samo Mladić i rat, nego je prikazana “bitka” koja se vodi na više frontova.

“To je bitka koja se vodi često, ponekad i žestoko između komandanta i njegovog glavnog štaba ili vrha Vojske Republike Srpske sa političkim vrhom Republike Srpske. To je bitka koja se vodi između Srba u Republici Srpskoj, računajući i generala Mladića i /prvog predsjednika Srpske Radovana/ Karadžića sa rukovodstvom u Beogradu, pre svega sa Miloševićem, kao i bitka koju Mladić i rukovodstvo Republike Srpske vode sa takozvanom međunarodnom zajednicom, sa međunarodnim autoritetima, velikim generalima Amerike, Francuske”, kaže Vukotić.

On ističe da knjiga ne predstavlja hvalospjev o generalu Mladiću, nego, prije svega, osvjetljava rat u BiH na novi način, jer se zaboravlja u šta se sve grubo miješala takozvana međunarodna zajednica sve do bombardovanja položaja Vojske Republike Srpske.

“Pomalo smo zaboravili ceo politički ambijent koji je bilo vrlo teško izdržati, da budeš častan, objektivan, patriota, da ne popuštaš, a da opet na kraju moraš da popuštaš, zato što će se videti kroz te naredbe generala Mladića da je to rat za spas svoje zemlje, stanovništva i ljudi”, kaže Vukotić.

On je ocijenio da je to jedna drugačija vizija, politika, bitka i borba od one koju vode međunarodna zajednica i zloglasni Haški tribunal.

Autor knjige, istoričar Bojan Dimitrijević rekao je ranije Srni da su osnov za istraživanje Mladića činile radne bilježnice koje je general vodio i koje pokrivaju cijeli ratni period, a koristio je i izvore vojnih arhiva, posebno Arhiva dokumentacionog centra o domovinskom ratu iz Zagreba, gdje je građa iz perioda generalovog komandovanja u Kninskom korpusu.

Dimitrijević kaže da je, proučavajući građu, stekao utisak da je Mladić bio uzoran oficir koji je u specifičnim okolnostima rata dao najviše što je mogao.

“U suštini, u knjizi je novo postavljanje Mladića u jednu normalnu, reklo bi se, istoriografsku prizmu, jer uglavnom njega tumači, koji su mu nenaklonjeni, sagledavaju kroz događaje u Srebrenici i u suštini ponavljaju ono što je presuda Haškog tribunala”, rekao je Dimitrijević.

Izdavanje knjige “Komandant” podržao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a štampana je u 7.000 primjeraka i već je u prodaji u Srbiji i Republici Srpskoj, gdje za nju vlada interesovanje.

Izvor: SRNA/RTRS