Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Јosipom Bozanićem jedan je od najvećih dometa dvodnevne posjete Vučića Hrvatskoj, rekao je danas generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

On je naveo da Srbe i Hrvate povezuje sličan jezik, viševjekovna prošlost, nekada zajednička borba protiv zajedničkih neprijatelja, borba za neke vrijednosti zapada, ali ono što ih razdvaja – jeste vjera.

“Predsjednik Srbije je juče imao aktivnost koja nikada nije bila u agendi posete nekog srpskog državnika Hrvatskoj. Poseta kardinalu Bozaniću u Zagrebu je jedan od najvećih dometa ove posete”, rekao je Selaković za televiziju “Pink”.

On je naveo da je sastanak Vučića i zagrebačkog kardinala signal da je makar razgovorom moguće otopiti odnose Srba i Hrvata, iako se ne slažu oko mnogih stvari.

Kao najteže pitanje između Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve, koje razdvaja Srbe i Hrvate, Selaković je naveo prirodu ličnosti i istorijsku ulogu Alojza Stepinca – nadbiskupa zagrebačkog u periodu 1941-1945. godine.

Govoreći o problemima Srba i Hrvata, Selaković je naveo da je prilikom nedavne posjete Kordunu, Baniji i Zagrebu vidio da postoje problemi svojstveni samo Srbima, i problemi koji su zajednički i Srbima i Hrvatima.

“Problem Srba, kako je to rekao juče naš mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, je što se suočavaju nerijetko sa takvom klimom i životnim okruženjem koja maltene podseća da su suočeni sa organizovanim sistemom mržnje i diskriminacije”, dodao je Selaković.

Izvor: SRNA/RTRS