U Prijedoru je aktuelizovano dugogodišnje neriješeno pitanje izgradnje prijedorskog Kulturnog centra, u kojem bi Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”, koja je više od tri decenije podstanar, trebalo da dobije adekvatan prostor.

U Zavodu za izgradnju Grada Prijedora, izrađen je idejni projekat Kulturnog centra u koji bi trebalo da bude preseljena i gradska Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”. U okviru Kulturnog centra, između ostalog, predviđena je i izgradnja prve koncertne dvorane.

I dok u gradskoj biblioteci čekaju da se izvrše izmjene idejnog projekta i utvrdi finansijer investicije, vrijedne oko četiri miliona KM, od prijedorske Gradske uprave iz biblioteke traže da se hitno izmjesti Dječije odjeljenje, koje radi u izuzetno teškim uslovima.

Prijedorska Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”, matična za područje prijedorske regije, već 31 godinu podstanar je u zgradi Muzeja “Kozare”. Najveći problem je nedostatak prostora za smještaj oko 65.000 knjiga. Najteže je na Dječijem odjeljenju.

– U Dječijem odjeljenju imamo četiri djelatnosti. Tu je bibliotekar koji vodi to odjeljenje, radnik zavičajne zbirke, bibliotekar koji vodi nabavku knjiga, te računovodstvo. Uputili smo zahtjev gradonačelniku da nam se odobri bar iseljenje Dječijeg odjeljenja – kaže Mara Ećim, direktorka biblioteke.

Urađen je idejni projekat izgradnje Kulturnog centra, u kojem bi centralno mjesto trebalo da ima prijedorska biblioteka. Kulturni centar trebalo bi da bude izgrađen na lokaciji nekadašnjeg bioskopa “Mrakovica”, ali i na prostoru pored, povezan pasarelom. Uz biblioteku, predviđena je i izgradnja koncertne dvorane.

– Prostor Narodne biblioteke je rezervisan za 1.600 kvadratnih metara. Bio bi rađen u dva segmenta, a pored Narodne biblioteke predviđena je i velika koncertna dvorana koju Prijedor sanja i treba da ima. Vrijednost projekta je oko četiri miliona KM – navodi Ećimova.

U biblioteci trenutno čekaju na izmjenu idejnog projekta, ali i na finansijsku pomoć resornog ministarstva i Grada Prijedora pri izgradnji Kulturnog centra. Radi samoodrživosti, u okviru ovog objekta predviđena je i izgradnja knjigoveznice, restauratorskog centra i kafe galerije.

RTRS