Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS saglasnost za uvoz 2.500 pušaka iz Srbije dobilo je od tri državna ministarstva, a pozitivno mišljenje o uvozu tog oružja čak je dala i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH.

Potvrđeno je ovo za „Avaz“ u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH, koje je nadležno za izdavanje dozvola za uvoz oružja.

Postignut konsenzus

– Po prijemu urednog i potpunog zahtjeva, prije izdavanja dozvole Ministarstvo je tražilo prethodnu saglasnost od Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, kao i mišljenje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Nakon pribavljanja navedenih saglasnosti i pozitivnog mišljenja OSA-e, izdata je dozvola za uvoz oružja i vojne opreme – naveli su u odgovoru na naš upit o ovoj temi iz MVTEO.

Iz tog ministarstva pojasnili su da je za donošenje odluke za izdavanje bilo kakve dozvole za uvoz oružja neophodan konsenzus svih navedenih državnih institucija. To znači da, u slučaju da ijedna institucija koje smo naveli, uključujući i OSA-u, koja daje mišljenje o takvim zahtjevima, ne da saglasnost na upućeni zahtjev ili iskaže negativno mišljenje, MVTEO odbija zahtjev za izdavanje dozvole.

U ovom slučaju, uvozu se nije usprotivila ni OSA, na čijem je čelu Osman Mehmedagić, kadar blizak Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH.

Ispoštovani uvjeti 

Iz MVTEO su pojasnili da su u ovom slučaju ispoštovani uvjeti i procedure za uvoz propisani Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene BiH. Stoga, ako ima nečeg spornog u nabavci oružja za entitetski MUP, onda i sve nadležne institucije, uključujući četiri državna ministarstva i OSA-u, moraju javnosti pojasniti zašto su onda odobrile uvoz tih pušaka.

Šokantne Zvizdićeve tvrdnje  

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je jučer novinarima u Sarajevu da nije znao za nabavku oružja za potrebe policije u RS te da nikad ništa slično nije razmatrano na sjednicama Vijeća ministara. On je najavio da će od nadležnih institucija zatražiti informaciju o tome, jer „svaka nabavka oružja, posebno u velikim količinama, zabrinjava sve građane“.

Začuđujuće je da Zvizdić ne zna ništa o ovom uvozu, a pola ministarstava Vijeća ministara na čijem je on čelu, kao i OSA za čiji je rad nadležan, dali su saglasnost da se oružje uveze.

U 2017. uvezeno oružja u vrijednosti od 14,2 miliona KM 

Kako je potvrđeno jučer za „Avaz“ u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, u prošloj godini u našu zemlju uvezeno je oružja, municije i pripadajućih dijelova i opreme u vrijednosti od oko 14,2 miliona KM. Prema medijskim podacima, za puške je MUP RS platio oko dva miliona KM.