Nakon završetka imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanja građevinske dozvole, pod uslovom da bude obezbeđen novac, počeće izgradnja deonice puta od Moštanice do Mrakovice, dužine 9,5 kilometara.

Kozarskoj Dubici potreban put prema MarkoviciFOTO: M. PILIPOVIĆ / RAS SRBIJA
Kozarskoj Dubici potreban put prema Markovici

Ovo je suština odgovora Javnog preduzeća „Puteva Republike Srpske” dostavljenog opštinskom Odeljenju za stambeno-komunalne poslove u Kozarskoj Dubici, a na pitanje koje je inicirao Klub odbornika PDP u Skupštini opštine.

U ovoj političkoj partiji smatraju da se gradnja deonice puta, koji treba da poveže Kozarsku Dubicu sa planinom Kozarom i otvori značajne turističke perspektive, suviše dugo govori bez konkretne aktivnosti i jasnih rokova.

Čedomir Babić, odbornik PDP u lokalnom parlamentu zatražio je od Javnog preduzeća „Putevi RS” da objasni kada će mehanizacija konačno izaći na trasu i kada će ovi poslovi biti završeni.

-Ovaj strateški projekat regionalne infrastrukture i regionalnog razvoja, već godinama predstavlja pusto obećanje vlasti, koje se intenzivira u vreme kampanje pred izbore. U međuvremenu se tek ponekad pomene, ali od konkretnih poslova još nema ništa – kaže Babić.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS je 2015. godine, prema informaciji dostavljenoj od JP „Putevi Republike Srpske“ obećalo izgradnju puta. Tada je, podsećaju u PDP, navedeno da je planom poslovanja za 2015. godinu predviđena izgradnja jednog segmenta regionalnog puta R-477a, za čiju realizaciju su obezbeđena sredstva u iznosu od 2.100.000 KM.

U toku je izrada glavnog projekta izgradnje nove trase regionalnog puta R-477a, od manastira Moštanica do čvora Vodice (Mrakovica) u dužini od 9.450 metara, navedeno je u planovima resornog ministarstva objavljenim još pre tri godine.

– Nakon revizije projektne dokumentacije biće raspisana javna nabavka za izbor izvođača radova i nadzor nad izvođenjem. U toku je procedura rešavanja imovinsko-pravnih poslova. To je bio odgovor iz 2015. godine koji je identičan najnovijem, dakle sve se dešava u priči i papirima, a ništa na terenu – pojašnjava Perica Bundalo, poslanik PDP u NS RS.

Lokalna vlast u Kozarskoj Dubici je pre godinu dana, u februaru 2017. godine, izvestila javnost o aktivnostima na izgradnji regionalnog puta Moštanica – Mrakovica.

U Odeljenju za prostorno uređenje tada je, pored ostalog, rečeno „da je u skladu sa dogovorenim objavljen Javni poziv za građane, vlasnike nekretnina na području katastarskih opština Gornjoselci i Koturovi koje su predmet eksproprijacije da uđu u proceduru sporazumnog određivanja naknade za nekretnine”.

– Imovinsko-pravna pitanja se rešavaju godinama, projekti se izrađuju godinama, finansijska sredstva se obezbeđuju godinama, gde je kraj toga i dokle uvek ista priča i jalova obećanja – pitaju u Klubu PDP.

Deonica Podgradci – Mrakovica

Gradnja puta od Gornjih Podgradaca do Mrakovice dužine 20 kilometara, koji će najkraćom vezom povezati Gradišku i Prijedor je bitno usporena. Ugovorena vrednost ove deonice je 26,2 miliona KM, a do sada su izvršeni radovi od 12,6 miliona KM. Milorad Dodik, predsednik RS obećao je više puta na skupovima u Podgradcima da će ovaj put biti završen, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

EuroBlic