Ratna ikonografija i povici “Tekbir, Alahu-ekber” dominirali su na obilježavanju godišnjice februarske ofanzive jedinica Petog korpusa Armije RBiH na Hasinom vrhu kod Bihaća, a u povorci je bio i veliki broj djece u maskirnim uniformama, dok je jedan od dječaka nosio i zolju.

Snimak sa Hasinog vrha osvanuo je na profilu “Nanićevi Bužimljani” na društvenoj mreži “Fejsbuk” i pokazuje hiljade bivših pripadnika jedinica Petog korpusa Armije RBiH, omladinaca i djece kako marširaju.

“Tekbiri se glasno ore, tu se Hamze hrabro bore. Opet ide naša četa, da se pamti 505. Tekbir! Alahu-ekber!”, orilo se iz grla učesnika marša ispod ratnih zastava.

Tek zarasle ratne rane time su ponovo oživljene jer su pod tim zastavama i simbolima počinjeni masovni zločini nad krajiškim Srbima. Osim toga, ratnohuškačke scene sa snimka su veoma uznemirujuće u vrijeme kada su međunacionalne tenzije ponovo ojačale.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske RS Milovan Milutinović kaže da je obilježavanje godišnjica vojnih operacija legitimno, ali da ovo nije način na koji se to čini. On upozorava da sve češće isplivavaju uznemirujući snimci marševa i obuka i da je posebno zabrinjavajuće što su time obuhvaćena i djeca.

“To već ima negativne uticaje na političko-bezbjednosnu situaciju u BiH. Dovoljno je vidjeti ratnu koreografiju, ratne zastave, uniforme i vjerske povike korišćene u ratu, pa da bude jasno da se radi o huškačkim namjerama”, kaže Milutinović.

Dodao je da je, bez obzira na to što zakon ne propisuje kazne za takve stvari, sve to na granici dozvoljenog.

“Nažalost, uprkos međunarodnim konvencijama o zaštiti djece, bošnjačka strana indoktrinira i najmlađe, što smo vidjeli i na primjeru sarajevskog udruženja “Asker” gdje obučavaju djecu nakon što im daju religijske pouke iz islama. Time definitivno treba da se pozabave bezbjednosne agencije”, rekao je Milutinović.

Stručnjaci ističu da posebno brine činjenica da su maloljetnici izloženi ratnoj propagandi. Psiholog Aleksandar Milić kaže da se radi o zloupotrebi djece koja bi trebalo da su zaštićena međunarodnim konvencijama.

“Djecu na taj način je veoma lako preuzeti od roditelja i prevaspitati ih za ratne potrebe. Na taj način im od malih nogu mijenjaju i psihologiju i životne prioritete, stavljajući im u prvi plan i kao životni cilj nekakvu potrebu odbrane od drugog naroda. Od toga do izvršenja terorističkih akata je mali korak, a to je najlakše postići kod djece”, kaže Milić i dodaje da bi takvim pojavama trebalo da se bave bezbjednosne službe.

Obuka “Askera”

Na kanalu “Jutjub” krajem januara je objavljen snimak koji pokazuje članove Udruženja za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina “Asker” iz Sarajeva kako djecu obučavaju u zimskom kampu na jezeru Jelen kod Tešnja.

Dječake islamu podučavaju vehabije, a zatim ih izvode na otvoren prostor gdje imaju vježbe identične vojničkim pripremama, samo bez oružja. Dječaci na pitanja glasno odgovaraju da su askeri, što na turskom jeziku znači vojnici.

Glas Srpske