Znam da ponekad misliš da sam blesava jer se toliko brinem, znam da si već velika za toliku brigu. Misliš da te još uvijek štitim kao da si mala beba, a ti se već spremaš ući u svoju odraslu dob. Znam sve. I baš zato želim da i ti znaš da kada ja kažem ‘budi oprezna’ da to zapravo znači ovo – napisala je u predivnom pismu svojoj kćeri tinejdžerici mama Julie Scagell, već nam poznata autorica s portala Babble.com.

Budi oprezna sa svojim srcem. Znam iz svog vlastitog iskustva kako srce može biti slomljeno, kako nas ljudi mogu razočarati, povrijediti, ostaviti na cjedilu, a da i ne znaš kako je do toga uopće došlo. I kada se to dogodi, jednom, dvaput, znam da ćeš se poželjeti povući u sebe i svoju tugu. Ali ja ne želim da oko sebe gradiš zidove, želim da tvoje srce bude spremno, ali i otvoreno prema životu.

Budi oprezna kako se ti odnosiš prema drugima. To je toliko važna stvar s kojom ćeš se nositi i suočavati cijeli život. Bez obzira na koga misliš, s kime god razgovaraš, bilo to dijete, odrasla osoba, konobar u kafiću, učitelji ili neznanac na cesti – to kako ćeš se ti odnositi prema svima njima puno će govoriti o tome kakva si ti osoba doista.

Budi oprezna i dobra prema sebi. Uzmi vremena da se spoznaš. Pronađi svoj glas i formiraj svoja mišljenja. Nauči kako ćeš raspravljati, ali nauči i kako ćeš slušati. Ako se s nekim ili nečim ne slažeš, shvati to kao izazov, ne kao neugodnost. Nauči promišljati konstruktivno i znaj, ti ne moraš pristajati na sve samo da bi ispala ljubazna i dobra. Ako ti neko pokuša stati na žulj, nauči i vikati, nauči zauzeti se za sebe.

Budi oprezna prema svom tijelu. Ne poklanjaj ga nikome. Doći će vrijeme kada će te tvoje tijelo voditi, to su dobre fizičke reakcije, ali budi oprezna, šta ga više daješ, sve će manje biti tvoje. Zato budi uvijek dobra prema svom tijelu. Daj mu puno, daruj ga dobrim stvarima i tijelo će ti vratiti dobrom mjerom, ali ponekad i griješi. Jednom se živi i zato ponekad, ne uvijek, ponekad neka te vodi strast da uživaš u životu punim plućima i punim želucem. Ali uvijek s dozom opreza. Ne hodaj svijetom bez glave – čuvaj svoje tijelo, ono je tvoj život, prnosi Index.

I na kraju – budi oprezna sa svojim željama. Kada ti poželim sreću, to ne znači uvijek da možeš raditi i željeti raditi samo ono što te čini neopisivo sretnom. Moraš biti i sretna i odgovorna jer nisi sama. Mi jesmo tvorci svoje sreće, ali ne i nauštrb tuđe sreće. Zato se ponekad do sreće stiže težim i dužim putem, ali ako nešto doista želiš, onda ćeš do toga jednom već doći. I to nije mantra, ja znam da ti to možeš. Ako ćeš poslušati svoju mamu i biti – oprezna. Sa svojim životom, danas. Ne gledaj samo što će biti kada dođe sutra jer ćeš tako propustiti sve one male lijepe stvari koje se događaju danas.

Avaz