Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da američki instruktori svake godine provode dvije, tri obuke sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, a takve su najave i za ovu godinu i siguran je da će biti uspješno provedene kao i sve obuke koje su do sada radili s njima.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu potpredsjednika SDS-a Kostadina Vasića da ga je demantovala Ambasada SAD u Sarajevu tvrdnjom da ova zemlja nema namjeru da vrši obuku pripadnika MUP-a Srpske, Lukač je naglasio da je američka Amabasada u saopštenju navela da neće raditi obuku pripadnika MUP-a sa novim oružjem iz Srbije.

“Sa tim oružjem nije ni predviđena obuka. I kao što sam već rekao, to oružje će biti raspoređeno po stanicama policije za redovni sastav policije”, ponovio je Lukač.

S druge strane, kaže on, izjava “trećerazrednog političara Kostadina Vasića iz redova SDS-a, koji je inače zadužen za napade i blaćenje MUP-a u ime svoje stranke, još jedna je u nizu njegovih neistina i izvrtanja činjenica o poslovima koje realizuje MUP Srpske s ciljem opremanja i obučavanja policije a sve u svrhu očuvanja bezbjednosti građana u Srpskoj”.

“Od Vasića nikada nismo čuli nijednu izjavu u vezi sa negativnim dešavanjima u Federaciji BiH, već samo, prema ustaljenoj matrici SDS-a i njegovih šefova, ostrašćene napade na MUP i institucije Srpske radi njihovog podrivanja i rušenja, a u interesu svih neprijatelja naše Republike”, zaključio je Lukač.

Izvor: SRNA/RTRS