Grad Prijedor objavio je javni poziv građanima za učešće u “ЈEP- inkubatoru poslovnih ideja”, odnosno projektu zapošljavanja mladih, koji sprovodi njemačka konsultantska kuća “GOPA”, a finansijski podržava Vlada Švajcarske. Cilj projekta je zapošljavanje mladih i osnivanje novih lokalnih preduzeća. U okviru ovog javnog poziva, za najbolje poslovne ideje biće obezbijeđena finansijska i mentorska podrška.

Na javni poziv mogu se prijaviti sva fizička lica sa prebivalištem u Prijedoru i organizacije civilnog društva. Cilj je zapošljavanje mladih i stvaranje povoljnog privrednog ambijenta. Prijedorčani, zainteresovani za ovaj projekat, smatraju da je budućnost u zanatima.

Ciljne grupe su nezaposleni mladi ljudi, žene, organizacije i udruženja. Za prijavljene sa poslovnim idejama biće organizovana preduzetnička obuka.

“A stručna komisija će na poslovnim poduhvatima koji dobiju pozitivnu ocjenu ponuditi paket podrške koja uključuje dugoročno mentorstvo i investiciona sredstva za pokretanje biznisa”, rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Prijedora Rade Rosić.

Koliki je iznos u pitanju, za sada nije poznato. Međutim, kandidati sa najuspješijom poslovnom idejom moći će da konkurišu i za podsticajna sredstva grada, namijenjena samozapošljavnju.

“Sve poslovne ideje dolaze u obzir, osim onih koje međunarodne organizacije ne finansiraju a to su one koje imaju loš uticaj na živtnu sredinu, zdravlje, proizvodnja alkohola, cigareta, oružja, a u suštini sve ostale ideje bilo da su proizvodne ili suluge, dolaze u obzir”, dodao je Rosić.

Detalji ovog javnog poziva, otvorenog do 25. februara, objavljeni su na internet stranici Grada Prijedora i Agencije za ekonomski razvoj “PREDA”.

RTRS