Ispred hrama Svetog proroka Ilije u Bistrici danas je održana tradicionalna manifestacija 12. “Kozarske poklade”.

Manifestaciju su otvorili gradonačelnici Banje Luke i Prijedora, Igor Radojičić i Milenko Đaković.

Gradonačelnik Radojičić, kazao je da se u ovom periodu u potkozarskim krajevima održava više zimskih svečanosti, od kojih je prije desetak dana održano prelo u Piskavici, a danas u Bistrici poklade.

-Ovo je 12. put da se poklade održavaju na ovakav način iako ovaj narodni običaj seže daleko u prošlost. Ovdje je običaj da se u zimskom periodu, prije Vaskršnjeg posta, zadnji dan obilježi i proslavi, a kažu da se valja i oprostiti ako je neko nekome dužan – kazao je gradonačelnik Radojičić, izražavajući zadovoljstvo održavanjem i ove manifestacije.

Gradonačelnik Đaković, rekao je da se tradicionalno ovdje u Bistirici, pitomom selu pod Kozarom, okupljaju, prije svega mještani ovog, ali i okolnih područja sa teritorije Prijedora i Banje Luke.

-Ovo je lijepa manifestacija kojom se ponose i Grad Prijedor i Grad Banja Luka. Ova sela Potkozarja se druže i u radu, i u veselju, ali i u žalostima koja se dešavaju kroz život. Zato ovu manifestaciju trebamo nastaviti i dalje, čuvati stare običaje naših sela, a i da se predstavnici društva, države i gradova družimo sa našim građanima – zaključio je Đaković.

Ova tradicionalna etno-turističko-vjerska manifestacija, počela je jutros služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.

Lovačka udruženja, čuvari običaja, folklorna i kulturno-umjetnička, kao i pjevačka društva, pripremili su bogat zabavni program, a domaćice potkozarskih sela ponudile su gastronomsko bogatstvo starinskih jela (popara, čvarci, sir, kajmak, pura, cicvara).

Današnjoj manifestaciji prisustvovali su mnogobrojni građani Banje Luke, Prijedora i potkozarskih sela. Organizatori manifestacije, čiji je cilj očuvanje i njegovanje pjesme “ojkače” i tradicionalnih običaja Potkozarja, su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica (Bistrica – Verići) i turističke organizacije Banje Luke i Prijedora.

ATV