Pod lupom parlamentaraca u Predstavničkom domu sutra će se naći revizorski izvještaji deset institucija koje su za 2016. dobile mišljenje s rezervom, uz skretanje pažnje.

Polemike u javnosti već ne nedostaje, a vrlo je interesantno da je u ovoj grupi znatan broj onih koji bi trebalo da vode računa o primjeni pozitivnih zakonskih propisa.

Negativnih nema, ali je zato deset institucija BiH dobilo nimalo pohvalnu ocjenu mišljenja s rezervom, uz skretanje pažnje. Ima li ili ne koruptivnih elemenata i eventualnih malverzacija u ovim institucijama koje u ukupnom izvršenju budžeta učestvuju sa 68 procenata, pitanje je o kom se već vode polemike. U SDS-u ističu da je riječ o novim standardima revizije, da svega nekoliko institucija ima mišljenje s rezervom u finansijskom dijelu, dok su ostale ovo mišljenje dobile zbog neusklađenosti internih akata.

– Recimo u slučaju ministarstva bezbjednosti i svih policijskih agencija riječ je o Pravilniku o policijskom dodatku koji nije donesen od 2006. kad je trebao biti donesen. I ranije nismo imali taj Pravilnik, ali tad revizori nisu razdvajali na ovu finansijsku i reviziju o usklađenosti, pa su davali pozitivno mišljenje zbog svega tog, kaže Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Dok Pandurevićeva dodaje da je bitno da tu nema problema sa javnim nabavkama, osim u Upravi za indirektno oporezivanje, u SNSD-u koji je i tražio posebnu raspravu o ovom pitanju, ističu da su upravo nedostaci u procesu javnih nabavki, razlog za mišljenje s rezervom, ministarstvu bezbjednosti.

– Potpuno je jasno da u tački 7.1. glavna služba za reviziju navela nabavku specijalnog tenederskog vozila gdje je jasno rečeno da je revizija uočila određene propuste u tenderskoj dokumentaciji. Prema tome mislim da nije uvjerljiva argumentacija da u ministarstvu bezbjednosti, na čijem čelu je kadar tzv. Saveza za promjene pozitivno posluje, da ima pozitivno mišljenje glavne službe revizije – napominje Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Već godinama se o revizorskim izvještajima i nepravilnostima koji oni pokazuju priča u Komisiji za finansije i budžet, ali se konkretno ništa ne preduzima, ističu u DF-u.

– Imamo čak i naš zaključak da se ti izvještaji šalju Tužilaštvu BiH, međutim tamo ne postoji nikakav odgovor, jer jednostavno Tužilaštvo BiH ne postoji u ovom slučaju – poručuje Damir Bećirović, predsjedavajući Kluba DF-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Doduše, i samo bh Tužilaštvo u grupi je onih koje će parlamentarci pomno pročešljati. Dok se postavlja pitanje hoće li se sutra doći do konkretnih zaključaka, u SNSD-u kažu da je riječ o institucijama koje su nastale intervencijom visokog predstavnika i koje nemaju ustavni kapacitet. Poručuju da će raditi na analizi njihovog rada i svođenju na kapacitet definisan Dejtonskim sporazumom.

RTRS