Vijest da je organizacija Srbska čast, paravojna formacija Republike Srpske, objavljena na portalu žurnal, munjevito se našla na naslovnicama svjetske štampe.

Toliko brzo da prkosi zakonima fizike. Svjetski mediji ne prenose tek tako tekstove bez ikakvih dokaza, kažu stručnjaci i za ovaj članak navode da je bio jeftin, ali vrlo efektan spin sarajevske propagandne kuhinje.

12.januara u 9:58 objavljen je senzacionalistički tekst novinara Avde Avdića. U 13:23 preuzeo ga je Gardijan. Čak i da su danonoćno pratili nepoznati BH portal, nevjerovatno je da su novinari Gardijana stigli prevesti, kontaktirati političara Seada Bajrovića za komentar, urediti, lektorisati i objaviti članak za manje od tri i po sata. Osim, ako njegovo objavljivanje nije ranije dogovoreno.

– Dobro je poznat taj rukopis, pojavljuje na portalu u BiH, kroz 30 ili 40 minuta pojavljuje se na zapadu sa identičnim fotografijama, identičnim tekstom – kaže Saša Borojević, stručnjak za marketing.

– Ovo se radi decenijama već na zapadu. Izabere se neki medij, obično neki loklani mediji koji treba da iznese neku izmišljenu činjenicu, a onda se to širi kao gotov fakat, postoji čak i ime za tu tehniku. Zove se “eko soba” – ističe Aleksandar Pavić, politički analitičar.

Sead Bajrović je zatim tvitovao članak ljudima poput novinarke Vašington posta i svjetske novine počinju da se pune tekstovima o paravojnim jedinicama Republike Srpske, a koje se obučavaju u Ruskom humanitarnom centru u Nišu.

– I to nije bilo samo u cilju ocrnjavanja Srpske i njenog rukovodstva. To je bilo i cilju dizanja te antiruske histerije, i zbog tog je bilo važno unijeti, izmisliti taj antiruski elemenat, jer nije do dan danas iznesen nikakav dokaz – napominje Pavić.

Od članka koji su Avdić, Bajrović i novinar Gardijana plasirali svijetu, ogradio se Rojters, navodeći da ne postoji dokaz za te tvrdnje, ali dok se prašina slegla, vijest o rusko-sprskim paravojnim formacijama obišla je vijest i poslužila svrsi.

– Pogledajte samo hronologiju događaja i sve će vam biti jasno, kad je Milorad Dodik, najavio kanidaturu, kada je plasirana vijest – poručio je Borojević.

Gardijan nije zaustavio svoje propagandne aktivnosti, već je uslijedila naslovnica o nelegalnom naoružavanju policije Republike Srpske, a analitičari tek očekuju da počne pravi specijalni rat.

RTRS