U BiH je potrebno hitno sprovesti reformu Instituta za nestala lica u smislu izbora nove upravljačke strukture u ovoj instituciji, jedan je od zaključaka okruglog stola o temi “Traženje nestalih”, koji je danas održan u Banjaluci.

“To podrazumijeva da Vlada Republike Srpske direktno predlaže dva predstavnika u Upravnom odboru i člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH”, rekao je novinarima direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

On je nakon okruglog stola naveo i da je na skupu zaključeno da je neophodno da se u Institutu utvrdi sistem odgovornosti, te da jedini osnivač ove institucije bude Savjet ministara.

Prema njegovim riječima, revizija posmrtnih ostataka u spomen-kosturnicama i mrtvačnicama u BiH nije dala rezultate, zbog čega je na skupu zatražen sastanak nadležnih institucija i organizacija za proces traženja nestalih sa predstavnicima Tužilaštva BiH i sa svim postupajućim tužilaštvima koja su izdavala naredbe za pomenutu reviziju.

“Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ smatra da je revizija okončana, a mi svi u Republici Srpskoj smatramo da revizija nije ni počela”, istakao je Kojić.

On je zaključio da je proces traženja nestalih Srba u BiH u potpunom ćorsokaku za šta odgovorost snose i Tužilaštvo i Institut za nestala lica BiH.

“Ako se u što skorije vrijeme ne postupi u skladu sa danas usvojenim zaključcima, mislim da se svašta može očekivati u narednom periodu”, upozorio je Kojić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica Nedeljko Mitrović rekao je novinarima da će predstavnici ove organizacije u narednom periodu pratiti realizaciju usvojenih zaključaka i javno prozivati ljude koji su odgovorni za njihovo ne sprovođenje.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić rekao je da će Institut, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i Republička organizacija porodica poginulih u narednom periodu zajednički insistirati na boljoj saradnji sa Tužilaštvom BiH, jer ima predmeta koji po nekoliko godina čekaju na realizaciju.

“To podrazumijeva povećanje sudskih vještaka medicinske struke – patologa”, istakao je Perišić.

On je rekao da će zajednički raditi i na tome da motivišu porodice poginulih i nestalih da daju krv za DNK analizu kako bi se riješio slučaj 650 ekshumiranih tijela iz tri spomen-kosturnice Republike Srpske.

Okrugli sto je održan povodom obilježavanja 22 godine od osnivanja Udruženja porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila – Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

U radu okruglog stola učestvovao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Skupu su prisustvovali i šef Programa Međunarodne komisije za traženje nestalih lica namijenjenog za zapadni Balkan Metju Holidej, te predstavnici Tužilaštva BiH, ICMP-a i Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, te Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH.

Izvor: RTRS/SRNA