Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović upozorio je da je u BiH u zastoju proces traženja nestalih Srba, naglasivši da je potrebno ubrzati taj proces pritiskom na Međunarodnu komisiju za nestala lica /ICMP/, kao i da se ljudi u nadležnim institucijama ovim pitanjem bave odgovorno bez ikakve politizacije.

Savanović je u Banjaluci, obraćajući se na okruglom stolu “Traženje nestalih”, naveo da nisu ispunjena očekivanja porodica poginulih i nestalih iz Republike Srpske.

“To govori koliko BiH ne funkcioniše kao država ako ne rješava ovako osjetljiva pitanja za sve narode u BiH. To govori o disfunkcionalnosti BiH. Ovaj proces odvijao se normalno dok je bio u nadležnosti Republike Srpske. Osnivanjem Instituta za nestala lica BiH od 2008. godine taj proces nije dao očekivane efekte”, rekao je Savanović.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da Republika Srpska potražuje 1.662 nestala lica, dok u tri spomen-kosturnice Srpske na identifikaciju čeka 650 ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Mitrović ukazuje da je proces traženja nestalih Srba u zastoju zbog kadrovske i organizacione konfuzije u Institutu za nestala lica BiH koja je pojačana tranzicijom ICMP-a.

“Očekujemo da ćemo na skupu kroz zaključke iskazati sve nedostatke u procesu traženja nestalih i ponuditi rješenja i zahtjeve. Provjeravaćemo realizaciju zaključaka, jer postoji nedostatak odgovornosti i samoinicijative u institucijama nadležnim za ovaj proces”, istakao je Mitrović.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić izrazio je očekivanje da će na današnjem skupu biti doneseni zaključci koji će ubrzati proces traženja nestalih lica u BiH.

“Uvjeren sam da će nakon ovog skupa biti ubrzan proces traženja nestalih u ovoj godini”, rekao je Perišić novinarima, prije početka okruglog stola.

Okrugli sto o temi “Traženje nestalih” u Banjaluci se danas održava povodom obilježavanja 22 godine od osnivanja Udruženja porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila – Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

U radu okruglog stola učestvuje direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić, šef Programa Međunarodne komisije za traženje nestalih lica /ICMP/ namijenjenog za zapadni Balkan Metju Holidej, te predstavnici Tužilaštva BiH, ICMP-a i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH.

Izvor: SRNA/RTRS