Bezbednosni izveštaj o delovanju “Srbske časti” i “Askera”, kao i procena opasnosti koju te organizacije predstavljaju za mir i bezbednost, do kraja sedmice trebalo bi da bude dostavljen Parlamentu BiH, saznaje “EuroBlic”.

“Srbska čast”

Naši izvori otkrivaju da su izveštaje o bezbednosnoj situaciji, s posebnim naglaskom na delovanje pomenutih organizacija koje su proteklih dana dospele u žižu javnosti, odvojeno sastavile sve policijske i bezbednosne agencije u BiH.

U tim dokumentima se, prema tvrdnjama naših sagovornika, između ostalog navodi da “Srbska čast” zvanično nije registrovana kao nevladina organizacija ili udruženje u Republici Srpskoj, ali da su postojale tendencije da se to dogodi.

– Na zahtev članova Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Ministarstvo bezbednosti je još početkom februara trebalo da dostavi izveštaj o delovanju paravojnih organizacija na teritoriji zemlje. Međutim, taj posao se razvukao do kraja meseca. U sastavljanju tog dokumenta učestvovali su MUP RS, Federalna uprava policije, SIPA, OBA, kao i svih deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova – ističu naši sagovornici.

Oni tvrde da su nadležne bezbednosne agencije prikupile prilično čvrste dokaze o tome da su pripadnici “Srbske časti”, organizacije koja je zvanično registrovana u Srbiji, planirali svoje širenje u Republici Srpskoj.

U isto vreme je delovanje “Askera”, prema njihovim rečima, neodvojivo od aktivnosti radikalnih islamističkih grupa u Federaciji BiH.

– Članovima parlamentarne komisije biće predstavljen izveštaj koji je sastavljen od podataka svih bezbednosnih i policijskih agencija. Posle toga je verovatno da će rasprava o bezbednosnosnoj situaciji biti održana u oba doma Parlamentarne skupštine BiH – tvrde naši izvori.

Zimski kamp
Zimski kamp “Askera”

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić za “EuroBlic” potvrđuje da bi izveštaj o delovanju “Askera” i “Srbske časti” do kraja ove sedmice trebalo da bude predat članovima Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH.

– Znam da je izveštaj napravljen, ali verujte da ga još nisam uspeo pročitati zbog objektivnih razloga, odnosno službenog odsustvovanja iz BiH. Ono što je sigurno jeste to da će izveštaj za koji dan biti prosleđen nadležnima u Parlamentu BiH – obećava Mektić.

Predsedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost BiH Sifet Podžić za “EuroBlic” tvrdi da mu nije poznato da je izveštaj o stanju bezbednosti završen, ali da će, kako ističe, u zavisnosti od sadržaja tog dokumenta zavisiti da li će članovi komisije tražiti održavanje zajedničke sednice oba doma Parlamenta BiH.

– Prošle sedmice sam poslao urgenciju ministru bezbednosti u vezi s tim pitanjem. Smatram da bi o izveštaju trebalo da se raspravlja jer se radi o bezbednosti građana ove zemlje – ističe Podžić.

Mektić: Zabraniti militante

Na naše pitanje da li nadležne institucije razmatraju mogućnost zabrane delovanja “Srbske časti” i “Askera” u BiH, ministar bezbednosti Dragan Mektić dao nam je uopšten odgovor.

– Ukoliko se utvrdi da bilo koja organizacija ili udruženje predstavljaju opasnost po mir i sigurnost građana, sigurno je da bi takve organizacije trebalo zabraniti. Bez obzira s koje strane dolazile. Ljudima su potrebni mir i ekonomski napredak, a ne militanti koji huškaju na nove sukobe – kaže Mektić.

EuroBlic