Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je danas osam sertifikata za polaznike koji su uspješno završili šestomjesečnu obuku u okviru projekta “Pro-poso”, kojim je omogućeno lakše zapošljavanje mladih ljudi.
Riječ je o projektu koji Grad Prijedor i Udruženje “Progres” iz Sarajeva, u saradnji sa njemačkom Fondacijom “Krila nade” sprovode već sedmu godinu s ciljem praktične doobuke, stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih lica životne dobi između 18 i 35 godina sa završenom osnovnom ili srednjom stručnom školom.

“Od osam polaznika četiri je finansirala Gradska uprava Prijedor, a ostala četiri partnerska udruženja i svi su kod pet poslodavaca uspješno završili obuku, a sedmoro ih je nakon obuke ostalo u radnom odnosu”, rekao je Đaković.

On je ujedno sa partnerima na ovom projektu, predstavnicima Udruženja “Progres” iz Sarajeva danas potpisao memorandum o zajedničkom sprovođenju projekta u ovoj godini.

Koordinator projekta “Pro-poso” Elvir Čaušević izjavio je da je od 2011. godine u regiji Prijedor omogućeno da 68 mladih nezaposlenih lica u sektoru zanatskih zanimanja prođu proces praktične obuke.

“To je izraženo putem neto sredstava uz sufinansiranje grada i našeg udruženja od oko 150.000 KM. Projekat je vođen u deset regija, a 1.400.000 KM uloženo je za doobuku oko 600 mladih ljudi”, rekao je Čaušević.

On je dodao da su u projekat uključene četiri regije u Republici Srpskoj i da je obuku prošlo 177 lica, a stalno radno mjesto je dobilo 106 lica.

“To je vidljiv i konkretan rezultat saradnje jedinica lokalne samouprave i našeg udruženja”, rekao je Čaušević.

On je dodao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o organizovanju mini-sajma za zanatska zanimanja i nastavku pilot-projekta stipendiranja učenika za zanatska zanimanja.

“Nastojimo da, osim obuke za nezaposlene sa biroa rada, poslodavce usmjerimo i da stipendiraju kadrove još u srednjoj školi dodjelom stimulativnih stipendija”, naglasio je Čaušević.

On je dodao da se čitav Projekat “Pro-poso” finansira iz sredstava Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, posredstvom Ministarstva spoljnih poslova NJemačke.

Video: ELTA TV