Iako je bilo najavljeno da će to učiniti danas, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, najavio je da će Komisiji o spoljnopolitičkom statusu BiH, odgovoriti sljedeće sedmice. Optužbe o nepotizmu i lošim rezultatima MIP-a, po povratku iz Katara, pravdao je na pres konferenciji, održanoj 40 minuta prije zakazanog termina. Ko se tu zatekao, mogao je da čuje poziv premijerki Srpske Željki Cvijanović na odgovornost u javnim nastupima. Vlastitu odgovornost, međutim, ignorisao je i nakon sastanka sa studentima.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, ponovo se prizemljio na sarajevski aerodrom. Ovaj put iz daleke Dohe! Umjesto najavljene pres konferencije, i “vijesti“, za bh. građane životno bitne, kako su odnosi BiH i Katara “dobri i prijateljski“, pred biranim novinarima održao je “predavanje“ o odgovornosti zvaničnika prema javnosti. Pohvalio se, kako prenose sarajevski portali, rekordnim brojem Srba zaposlenih u MIP-u, na rukovodećim funkcijama i u DKP mreži. A upravo na najezdu samo u ambasadi u Kanadi, Crnatkovih stranačkih ili koalicionih kolega, rođaka, sinova i sestara, upozoravala je premijerka Željka Cvijanović.

“U toj ambasadi radi momak koji je sin poslanika Lalića iz SDS-a u Parlamentaron skupštini BiH. I tu priči nije kraj. Brat šefa konzularnog kabineta gospodina Crnatka radi u istoj ambasadi u Kanadi. On je zaposlen kao konzularni radnik. Ni tu se priča ne završava. I supruga gospodina konzularnog radnika, koji je rođak šefa kabineta Crnatka, je zaposlena tamo kao sekretar“, izjavila je Cvijanovićeva.

Razgranatu rodbinsko- prijateljsku vezu, Crnadak nije demantovao. Ali je, ipak, kažu, bio zaprepašćen. Samo zbog toga što je “krivica“ za imenovanje ambasadora pripisana njemu, a ne Predsjedništvu BiH. Da li to odgovornost za nepotizam u MIP-u ministar prebacuje na srpskog člana Predsjedništva BiH, pita SNSD-ov Igor Žunić.

“Niko ne spori da Predsjedništvo vrši imenovanje, ali je simptomatično kako su se uspjeli sjetiti da imenuju baš rodbinu šefa kabineta ministra Crnatka ili baš rodbinu poslanika SDS-a u PS BiH. Ili uputiti na rad u neku ambasadu baš sestru jednog od visokih funkcionera i narodnog poslanika PDP-a”, kaže Žunić.

Da li zbog rodbinskih ili drugih veza, tek studenti fakulteta političkih nauka iz Banjaluke, Mostara i Sarajeva, ponovo su ostalih “kratkih rukava“. Ministar Crnadak nije uslišio njihove zahtjeve za poništavanje konkursa za prijem novih službenika i promjenu unutršanje organizacije u ovom Ministarstvu.

“Јasno nam je rečeno da konkurs koji je raspisan i zaključen prije skoro 10 dana neće biti poništen jer je u skladu sa procedurama MIP-a. Saznali smo na sastanku da Crnadak smatra da u diplomatiji mnogo bolje mogu proći ekonomisti, pravnici, elektroinženjeri, nego svršeni studenti političkih nauka”, kaže Јosip Zelenika, student Filozofskog fakulteta u Mostaru.

Saznali su studenti od ministra i da će u avgustu prošle godine raspisan, pa potom poništen konkurs za pripravnike, ponovo biti aktuelan tek u maju! Zašto baš tada, odgovor dobili nisu. I dok studenti najavljuju nastavak borbe za zapošljavanje stručnih kadrova, a ne partijski podobnih, u ovoj i svim drugim institucijama, Crnadak je opet ignorisao jutros deklarativno promopvisanu odgovornost prema javnosti.

Novinari su odstranjeni ne samo iz njegovog kabineta, već i iz zgrade MIP-a. A da li će u pauzi između dva leta, naći vremena i za ovdašnju, a ne samo bjelosvjetsku javnost? Odgovor je dijelom ponuđen tokom jučerašnje završne sjednice Istražne komisije.

“Kkako bi ministar bio što efikasniji u svom radu, predlažem da mu se oduzme putovnica tako da ne može ići iz zemlje i da se posveti onome što treba raditi u MVP”, rekao je Mario Karamatić, delegat HSS-a u Domu naroda PBiH i član Istražne komisije.

A u MIP-u je odavno trebalo da bude završen Zakon o spoljnim poslovima i srodna mu Strategija. Ali nije. I kada i ako bude – šta će promijenititi u odnosu na postojeće stanje. Način izbora diplomata, sumnjivih profesionalnih sposobnosti ali decidnih stranačkih, vjerovatno neće.

RTRS