U poslednjih 10 godina, iz budžeta grada Prijedora, za podsticaje poljoprivrednicima, izdvojeno je skoro tri miliona maraka. Podsticajna sredstva za poljoprivredne proizvođače planirana su i u 2018. godini. Stručnjaci kažu da vremenske prilike u januaru nisu pogodovale biljkama.

Četrnaest godina, porodica Vuković bavi se proizvodnjom cvijeća. Imali su jedan plastenik od 40 kvadrata, danas imaju šest plastenika pod površinom od 1.300 metara kvadratnih. Na godišnjem nivou ostvaruje pravo na podsticaje gradske uprave u visini od 4.000 maraka.

U ovoj godini iz gradske kase izdvojeno je više od 600.000 maraka za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima.

-Podsticaji su namijenjeni za sve vrste proizvodnje, za stočarstvo, za ratarstvo za plasteničku proizvodnju, za kupovinu mehanizacije. Planiramo realizovati program u oblasti navodnjavanja i sadnje voća tako da ne odstupamo od onoga što smo ustanovili prije desetak godina – ističe Tatjana Marić, šef Odsjeka za poljoprivredu grada Prijedora.

Marićeva dodaje da snježne padavine idu u korist biljaka.

“Pod snijegom dolazi do određenih fizioloških faza u biljci. Tlo je bilo dosta suvo, u svakom slučaju snijeg će donijeti biljka,a vlagu i zaštiti ih, a o prave rezultate ćemo vidjeti u kasnijem periodu”, istakla je Marićeva.

Na području grada Prijedora, registrovano je 1.300 poljprivrednih gazdinstava i 45 poljoprivrednih preduzetnika.

RTRS