Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije odnose karakteriše da Srbi i Rusi nisu nijednom išli jedni protiv drugih, što je rijedak primjer i slučaj bilo kojih naroda u svijetu. Vučić predao pismo Lavrovu za predsjednika Putina. Mi smo u Srbiji kod kuće, poručio ruski šef diplomatije.

Vučić je u pismu Putinu izrazio zadovoljstvo povodom obilježavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, napominjući da će taj značajan jubilej, koji se navršava 23. februara, biti zajednički obilježen nizom manifestacija u obe zemlje.

“Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsjednika Putina u zahvalnost za sve što je učinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje i nadi da ih još više unapređujemo”, kazao je Vučić.

Rekao je da je napisao još jedno pismo ime u građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske i zamolio Lavrova da ga preda.

“Završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod i građane Srbije. Završio sam kako se govorilo u vrijeme najvećih heroja, srpskih junaka ‘Za junacima se ne plače, za njima ostaje šta su učinili'”, istakao je Vučić.

Naveo je da Srbija i Rusija imaju sve bolju trgovinsku razmjenu koja je u 2017. premašila dvije milijarde i šesto miliona dolara.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa Evroazijskim savezom.

Lavrov je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svijetu.

Kako nezvanično saznajemo, na radnoj večeri državnog vrha Srbije sa šefom ruske diplomatije, biće i predsjednik Republike Milorad Dodik. On će, sa Vučićem i Lavrovom, sutra prisustvovati predstavljanju mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save.

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo.

Riječ je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svijetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a onda prevezen u Beograd.

Delo je devedeset ruskih umjetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. Izradu je finansirala ruska firma “Gaspromnjeft” sa četiri miliona evra.

Planom posjete predviđeno je da ruski ministar sutra uruči Orden prijateljstva Ivici Dačiću.

Inače, 23. februara 1838. godine, srpski knez Miloš Obrenović primio je u Kragujevcu prvog ruskog konzula u Srbiji Gerasima Vaščenka, čime je i ozvaničeno uspostavljanje diplomatskih odnosa.

Izvor: Agencije