Agonija u Fudbalskom klubu Rudar Prijedor se nastavlja, prvotimci jesenjeg šampiona Republike Srpske ni juče, šesti dan zaredom nisu trenirali. Obustava rada je počela u prošli petak zbog neizmirenih ugovornih rata, čelnici kluba su takvu situaciju “vukli” sve do ponedeljka kada su se “setili” da treba da reaguju i održe sastanak Upravnog odbora na kojem je donesen zaključak da se od igrača zatraže napismeno njihovi zahtevi. Kada kuća gori automatski se reaguje, ali to nije bilo u ovom slučaju, pa su servirane svakakve spekulacije.

Konstatovano je da je štrajkom nanesena ogromna šteta ugledu kluba koji ove godine slavi veliki jubilej – 90. rođendan. U međuvremenu je bilo i “teških” reči jer se u prijedorskoj fudbalskoj javnosti provlačilo da nije samo novac u pitanju već da igrači traže smenu rukovodstva kluba i stručnog štaba. Predsednik Dalibor Majkić je čak najavljivao i mogućnost da se u prolećni deo prvenstva uđe u takmičarske utakmice s juniorima.

-Od prvog januara ove godine igračima smo isplatili tri puta veći iznos od planiranog. Tražili smo od njih nekoliko dana da se strpe i da će svi dugovi da budu izmireni, ali… Oni nisu hteli da nastave da rade – rekao je predsednik Rudar Prijedora Dalibor Majkić koji je bio spreman da odstupi sa funkcije zajedno sa ostalim članovima uprave Goranom Mikanovićem i Rankom Vučkovićem, da su to igrači naveli u svom pismenom zahtevu.

I čelnici kluba, a i igrači, potvrdili su da se radi o sumi od 7.500 maraka, međutim ona ni juče nije uplaćena na račune igrača, tako da nije bilo treninga. Kako smo nezvanično saznali, uprkos činjenici da klub ima tri glavna sponzora “Arcelor Mital”, Grad Prijedor i RŽR “Ljubiju”, članovi Upravnog odbora su doneli odluku da podignu kredit kako bi isplatili igrače da ih odobrovolje da nastave da rade. Juče nije bilo tehničkih mogućnosti da se kredit realizuje, ali u toku današnjeg dana, po obećanju uprave, igračima bi trebalo da budu uplaćena tražena sredstva.

Podizanje kredita koji je ostao kao jedino rešenje da se prebrodi ovaj problem sa igračima postavlja rezonsko pitanje: da li je logično da pored tri glavna sponzora čiji su predstavnici u Upravnom odboru klub podiže kredit i zadužuje se dodatno u teškoj finansijskoj situaciji zbog iznosa od 7.500 maraka u gradu od gotovo 100.000 stanovnika. Prema informacijama iz Rudar Prijedora naredne sedmice na red dolazi i plata igrača pa će biti zanimljivo kako će iz sve ove zavrzlame izaći klupsko rukovodstvo i kakve će mere da preduzme prema štrajkačima?

Ono što bi moglo da zabrine sve iskrene poklonike fudbala u Gradu na Sani i simpatizere Rudar Prijedora jeste činjenica da se već sada pravi odstupnica i traži alibi za eventualni neulazak u Premijer ligu BiH i neosvajanje titule u Republici Srpskoj, što bi bio neuspeh u odnosu na istaknute ambicije pred početak sezone. Igrači “rudara” već šest dana ne treniraju, niti igraju prijateljske utakmice.

Trener Jelisavac isplaćen

Za razliku od igrača koji su jesenji prvaci, a kojima se duguju ugovorne rate, šef stručnog štaba Rudar Prijedora Zlatko Jelisavac je isplaćen i prema njemu nema nikakvih dugovanja i njemu se sve prinadležnosti izmiruju na vreme. Prema informacijama iz kluba svetle i bogate tradicije već duže vremena većina fudbalera nisu na istim “talasnim dužinama” sa stručnim štabom.

Inače, u decembru nije bila održana ni redovna godišnja Skupština kluba, a izveštaji su podneseni samo predstavnicima sponzora, dok  predsednik Skupštine Ognjen Hrnjak kaže da on nije dobio izvještaj.

Sportski žurnal/Slavko BASARA