Izbor dela sa likovne kolonije „Rakani“, koja se tradicionalno održava u Novom Gradu, biće predstavljen u Banjaluci 27. februara.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Izložba će biti otvorena u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel u 20 časova, a posetioce, prema rečima Mirjane Drljače, dokumentariste Galerije u Novom Gradu, očekuju slike eminentnih umetnika koji su radili tehnikom ulje i akril na platnu.

– Pokretači kolonije „Rakani“ bili su Boško Kranović i Stojan Ćević. Među imenima koja su bila veoma značajna na jugoslovenskoj sceni, a koja su učestvovala na koloniji osmadesetih i devedesetih godina prošlog veka su: Branko Miljuš, Momo Antonović, Mersad Berber, Jovan Rakidžić, Božidar Damjanovski, Veso Sovilj, Radomir Knežević – čitava plejada vrlo značajnih slikara. Mnogi od njih bili su i profesori na likovnim akademijama. Ne smemo izostaviti ni mlade autore koji se vrlo jasno pozicioniraju na likovnoj sceni RS – ističe Drljača.

Kolonija „Rakani“, podseća ona, traje više od 30 godina, a od avgusta 1985. godine na ovamo, u njenom sazivu učestvovali su i umetnici iz Francuske, Austrije, Slovačke.

– Ovu koloniju smatramo vrlo značajnom u RS i BiH, a mnogi kažu da je ona značajna i u širim okvirima. Umetnici, kada govorimo o temama i tehnikama, nemaju ograničenja, ali kada govorimo o prostoru situacija se znatno promenila. Nekada je kolonija održavana u motelu Rakani, pored Novog Grada, a poslednjih godina umetnici se okupljaju na privatnom, porodičnom imanju, koje je bitno ograničeno smeštajnim prostorom i donekle ateljejskim delom – rekla je Drljača.

Fundus kolonije „Rakani“ je veoma bogat i ima 600 dela. Među njima su grafike, akvareli i dela rađena drugim tehnikama.

– Uspeli smo da zadržimo nivo koji smo postavili, tih odamdesetih godina i to je veoma važno. Uspevamo da održimo i kvalitet i kontinuitet. Još uvek Umetnički savet kolonije poziva umetnike na koloniju. Ima puno zainteresovanih i svake godine raduje nas dolazak slikara. To je uvek jedno dobro i kvalitetno druženje – navodi Drljača.

Ministarstvo prosvete i kulture RS i opština Novi Grad, ističe ona, već dve decenije podržavaju koloniju „Rakani“.

– Istina je da nikada nema dovoljno novca da učinimo sve ono što smo planirali. Uvek može više. Uprkos tome, ne narušavamo nivo kolonije i trudimo se da, u prvom redu, ta kolonija ima osnovno „domaćinsko i ljudsko“ i da se umetnici uvek raduju dolasku u Novi Grad i stvaranju pored reke Une – rekla je Drljača.

U Galeriji ove opštine, podseća ona, postoji mali, ali stalni deo postavke Likovne kolonije „Rakani“.

– Izdali smo publikaciju koja prati 30 godina rada ove kolonije, tako da smo na neki način, zaokružili svo to delovanje. Kod nas je nekako običaj da prvo u koloniji učestvuje nekoliko mladih slikara, uglavnom onih koji su nedavno završili akademiju ili da su završna godina, s tim da su prepoznati kao vrlo značajni umetnici. Jednako se trudimo da u rad kolonije uključimo sve slikare koji su sa područja naše opštine, tako da je vrlo jasna povezanost naše sredine sa kolonijom – poručuje Drljača.

Likovna kolonija „Rakani“ je brend

Saradnja između Kulturno – obrazovnog centra Novi Grad i Banskog dvora u Banjaluci je na zavidnom nivou. To potvrđuje i izložba koja će biti postavljena u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, a koja će obuhvatiti oko 80 dela.

Slična postavka do sada je predstavljena u Prijedoru, Bihaću, Ljubljani, Doboju, Laktašima, a izložbu nakon Banjaluke, planiramo da postavimo i u Trebinju. Likovna kolonija „Rakani“ predstavlja svojevrsni brend Novog Grada, prepoznat u regionu, ali i širom sveta. Ona je jedan od najznačajnijih i najposećenijih događaja u našoj opštini, a reka Una je umetnicima uvek nepresušni izvor inspiracije – rekao je Dražen Babić, direktor Kulturno – obrazovnog centra Novi Grad.

EuroBlic