Da li je Bernar Kušner, bivši šef Unmika, izjavom da je obilazeći svojevremeno srpske kuće u Prištini, zajedno sa tadašnjim komandantom terorističke OVK a sada predsjednikom samoproglašenog Kosova, Hašimom Tačijem, vidio “žene koje su bile napadnute i silovane“, sebe kandidovao za tužbu?

Kušnera je još prošle godine francuski list “Figaro“ najavio kao jednog od mogućih svjedoka protiv Hašima Tačija u eventualnoj optužnici koje bi protiv Tačija bila podignuta pred Specijalnim sudom za zločine takozvane OVK, na osnovu izvještaja Dika Martija, u kome je Tači naveden kao glavni osumnjičeni za trgovinu organima.

“Kušner se ovom izjavom samokandidovao i za optužnicu na kojoj će pisati njegovo ime. Priznanje bivšeg šefa Unmika mora da bude crveni signal, prije svega za Specijalno tužilaštvo za ratne zločine Srbije jer Kušner više nema imunitet, i za ovo što govori on podleže krivičnoj odgovornosti. On u ovoj izjavi, koja je skandalozna, svjedoči o tome da su mu bile poznate činjenice da su vršeni zločini nad Srbima. ” ističe profesor međunarodnog prava dr Dušan Čelić koji je i predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Јugoslavije.

Profesor Čelić podsjeća da je upravo Kušner svojevremeno negirao i postojanje “žute kuće“ i trgovinu organima koje je u svom izvještaju predstavio Dik Marti, a koji je postao temelj za formiranje Suda za zločine takozvane OVK. Čelić podsjeća i da je upravo Kušner uveo uredbu kojom je predviđen imunitet za sve visoke službenike i Unmika i Kfora koji ih je čuvao od bilo koje vrste krivičnog gonjenja dok im traje mandat u misijama.

Međutim profesor Čelić sumnja da će sud za zločine terorističke OVK imati nadležnost da procesira Kušnera, jer je to kvazisudski organ formiran političkom nagodbom između Vašingtona i Prištine, koji “nije mjesto gdje bi mogla da se traži pravda za Srbe“.

Izvor: Sputnjik