Ljekari Dječijeg dispanzera Doma zdravlja Prijedor saglasni su: imunizacija je jedno od najvećih naučnih dostignuća u svijetu, jer zahvaljujući redovnoj vakcinaciji, iskorijenjene su mnoge bolesti. Ovo je bila jedna od tema nedavne konferencije pedijatara Republike Srpske u Banjaluci. Procjenjuje se da je u Prijedoru oko 90 odsto vakcinisane djece.

Pored značaja imunizacije, razgovarano je i o prevenciji gojaznosti kod djece i o vraćanju djece uzrasta do 15 godina u dječiji dispanzer Doma zdravlja. Pedijatri su donijeli odluku da bi trebalo u domovima zdravlja Srpske organizovati edukativna savjetovališta kako bi se, na najbolji način, informisali roditelji koji imaju nedoumice, bilo da se radi o imunizaciji ili drugim pitanjima.

Zakonom o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti Republike Srpske propisane su novčane kazne od 1.000 do 5.000 maraka, dok su za ustanove i pravna lica koja ne slijede propise, kazne mnogo veće i do 100.000 maraka. Nadležni apeluju na roditelje da ispoštuju zakone, jer cilj inspekcije nije kažnjavanje roditelja, već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice.

KV