Trčanje je lek za bolje pamćenje, tvrde naučnici. Ovim načinom vežbanja štitite deo mozga koji je zadužen za učenje i pamćenje od posledica stresa.

“Ohrabrujuće je znati da možemo da pobedimo negativne uticaje stresa na naš mozak time što ćemo samo izaći napolje i trčati”, rekao je Džef Edvards, vodeći naučnik studije sprovedene na Univerzitetu Brigam Jang.

Stvaranje memorije u hipokampusu je najbolje kada se veze između neurona koje se zovu sinapse jačaju tokom vremena. Hronični ili “odloženi” stres slabi sinapse i negativno utiče na naše pamćenje.

“Idealna situacija da unapredimo sposobnosti učenja i pamćenja jeste da nemamo stres i vežbamo. Ne možemo da kontrolišemo nivo stresa u našim životima, ali možemo nivo vežbanja”, kazao je Edvards.

Istraživanje je sprovedeno na miševima koji su podeljeni u četiri grupe: mirovanje bez stresa, vežbanje bez stresa, vežbanje sa stresom i mirovanje sa stresom. Miševi su bili izloženi stresnim situacijama kao što je plivanje u hladnoj vodi ili hodanje na kosoj platformi, ali su stavljani i na točak da trče. Potom je analizirano kako su te situacije uticale na njihov mozak.

Utvrđeno je da miševi koji su bili pod stresom imaju viši nivo LTP-a od onih koji nisu vežbali, piše Klix.ba. Takođe, miševi koji su vežbali imali su dobro pamćenje, kao i oni koji su mirovali, ali nisu bili pod stresom, samo su pravili manje grešaka od onih koji su mirovali.

Istraživanje je pokazalo da vežbanje na efektivan način štiti mehanizme za učenje i pamćenje od negativnih kognitivnih uticaja hroničnog stresa na mozak.